Wendela Hebbe anses vara den svenska journalist som skapade socialreportaget. Redan 1842 publicerade Aftonbladet hennes följetong En kammarherre i 19:e århundradet med klar social tendens, som handlade hur en baron försöker krossa ett ’strävsamt arrendepar med de grövsta medel’. Andra kända reportage av Wendela Hebbe är Arbetskarlens hustru, Mor Brita i sin lycka samt En fattig qvinna.
År 2008, i samband med Wendela Hebbes 200-årsminne, instiftade Wendelas Vänner ett årligt pris som delas ut till ett socialreportage som utmärkt sig inom det svenska medielandskapet. Från och med 2016 samarbetar Wendelas Vänner med Medieinsitutet Fojo om priset.
Prissumman är 25 000 kronor.
Vad är ett socialreportage?
Enligt journalistikforskaren Britt Hultén i boken Förändra verkligheten! Det sociala reportaget från Zola till Zaremba (Ordfronts förlag, 1995) karakteriseras ett socialreportage av bland annat följande:
”Reportern blir en handgriplig följeslagare och guide i nödens miljöer.”
”Den vanligaste formen genom decennierna är en blandning av miljöbeskrivning, scenisk framställning, direkta anföringar och i någon mån också en reporter som reflekterar och värderar.”
”Ett bra reportage berör. Det finns en röst i texten som talar till läsaren och som låter trovärdig och angelägen.”
Juryn
Juryn består av:
Jan Lewenhagen, juryns ordförande, journalist och DN:s korrespondent i Tyskland 2006-2016
Cecilia Aare, lärare vid Södertörns högskola och aktuell med boken Det tidlösa reportaget
Hanna Olsson Berg, biträdande redaktionschef på Aftonbladet
Mattias Göransson, chefredaktör för tidskriften Filter
Åke Pettersson, tidigare redaktör för radioprogrammet Medierna
Kajsa Törnroth, journalist och ansvarig för region Asien på Fojo
Nomineringar
Reportaget ska vara i skrift (även bok), inte video eller podd. Det ska ha publicerats mellan 1 mars 2023 och 29 februari 2024. Vem som helst får nominera (men inte sig själv) och samma person kan nominera flera bidrag.
Författaren och journalisten Elinot Torp får Wendelapriset 2024 för reportageboken ”Rent åt helvete”. I boken berättar Elinor Torp om människorna som städar vårt land – och om strukturerna som motarbetar anständiga arbetsvillkor.
Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.