Offentlighetsjouren

Offentlighetsjouren ger kostnadsfri hjälp till dig som är journalist i frågor om offentlighet och sekretess. Behöver du hjälp? Mejla!
Du får svar av Mats Amnell, journalist på Sydsvenskan bl a som kommunreporter, samt föreläsare på Fojo i grävande journalistik och ekonomi för samhällsjournalister.

Har du blivit nekad att ta del av en offentlig handling, och behöver hjälp att komma vidare. Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. då en kortfattad beskrivning av vad ärendet handlar om och hur man motiverat att inte ge dig handlingen.

Under rubriken Mallar finns sådant du kan ha användning av i din skriftväxling för att få ut offentliga handlingar. Det översta dokumentet är ett avslag från ett kommunalt bolag och det under är reporterns överklagande. Sedan finns även ett exempel på en fullmakt som behövs för att häva sekretess.

Under rubriken Länkar finns samlat sådan som du kan ha användning för i ditt arbete för att hitta uppgifter av olika slag.

Utbildning i offentlighet och sekretess

Vi har ett oslagbart erbjudande till landets redaktioner: Offentlighetsjouren kommer till er! Föreläsningen är kostnadsfri, den mottagande redaktionen betalar resan och eventuell övernattning för föreläsaren.

Ett upplägg kan se ut så här: Mats Amnell kommer till er vid en lämplig tidpunkt, exempelvis i samband med en redaktionell utbildningsdag, och håller en föreläsning på cirka två timmar. Den inledande tio minuterna är en presentation av Offentlighetsjouren och den hjälp vi kan erbjuda. Resten av tiden ägnar vi åt handfasta tips och diskussioner inom ämnet offentlighet och sekretess.

Intresserad? Mejla Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Senaste från Offentlighetsjouren

 • Offentlighetsjouren Mats Amnell

  81 ärenden första halvåret 2017

  En journalist vill se ett avtal som reglerar villkoren för en utköpt kommunal tjänsteman. Kommunen nekar med hänvisning till personalsekretess. Journalisten får hjälp av Offentlighetsjouren (OJ) att ö...

  15 juni, 2017

 • Offentlighetsjouren tipsar på Gräv 2017

  På Grävseminariet 2017 gav Mats Amnell deltagarna ett par konkreta tips om hur man kan göra när myndigheter inte vill lämna ut allmänna handlingar. Och han berättade också om den service reportrar och...

  8 april, 2017

 • Offentlighetsjouren Mats Amnell

  Ta hjälp av Offentlighetsjouren du också!

  Hittills i år har Offentlighetsjouren hjälpt till i 125 fall. Ifjol var det totalt 70, vilket alltså betyder en kraftig ökning i år. Detta tryckfrihetslagstftningens jubileumsår är det egentligen mer ...

  23 september, 2016

Fler artiklar