Sök
Stäng denna sökruta.

Klimatjournalistik

Klimat­journalistik

Under de kommande decennierna kommer klimatförändringarna att påverka livet i Norden på alla fronter, både ekonomiskt, politiskt och i relation till vardagsliv, sysselsättning, hälsa och beteende.

Media och journalister är befolkningens främsta kunskapskälla om dessa förändringar, dess konsekvenser och möjligheter att förändra och påverka regeringarnas klimatmål och program fram till 2030.

Det behövs journalister på både lokala, regionala och nationella medier som kan integrera klimataspekten i den löpande journalistiken och nyhetsbevakningen – och att de kan göra det över landsgränserna. Här har vi samlat användbara länkar och information för journalister som bevakar klimatet. 

I en gemensam satsning under 2023 samlade Nordisk Journalistcenter (DK), Medieinstitutet Fojo (SE) och Institutt for journalistikk (NO), med stöd från Nordiska ministerrådets NORDPLUS-program, skapades en särskild nordisk klimatverktygslåda som samlar de viktigaste digitala verktygen för journalister och redaktörer i Norden.

Fojos e-kurs om klimatjournalistik

Visste du att Fojo har gjort en videobaserad e-kurs om klimatjournalistik? Kursen är helt kostnadsfri och finns på Fojo Academy tillsammans med en massa andra nyttiga kurser.

Generella tips för journalister som vill bevaka klimatfrågor

Covering Climate Now är ett globalt journalistiskt initiativ som startade i april 2019 av Columbia Journalism Review och The Nation, i samarbete med The Guardian. De har i dag över 400 partners, varav Fojo, Expressen, SVT och TV4 från Sverige. 

  • På sajten finns ett gediget länkbibliotek och tio tips för dig som vill börja rapportera om klimatet. 
  • Du kan också prenumerera på deras nyhetsbrev. 
Här finns ytterligare källor för klimatbevakning för journalister. 
Här kan du läsa vilka redaktioner som är med i initiativet.
Om du vill söka pengar för klimatjournalistik
Journalismfund Europe
GIJN

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.