Gyllene bjällran

Nu kan du nominera till Gyllene bjällran 2024 – ett pris som delas ut till journalister som utmärkt sig inom digital granskande journalistik

För att stimulera intresset för den journalistiska genren fact-checking har Fojo instiftat priset Gyllene bjällran. Priset ska ge extra glans åt den eller de som ger sig på att granska vad som pågår i den digitala miljön. Nomineringsperioden har nu öppnat.

Priset ska gå till en enskild journalist eller redaktion som har gjort allmänheten uppmärksam på felaktigheter i den digitala informationsmiljön, eller som på annat sätt bidragit till att öka kunskap om fact-checking/källkritik hos allmänheten. Det kan till exempel handla om klassiska granskningar av makthavares uttalanden, spårande av avsändaren till märkliga filmer i sociala medier eller kartläggning av falska webbplatser.

Henrik Silver, Linus Svensson och Maria Lapenkova på SVT:s Rysslandsdesk vann Gyllene Bjällran 2023.

Nomineringsperioden för Gyllene bjällran 2024 stänger den 22 september. Det går att nominera journalistiska arbeten som är publicerade från och med den 1 augusti 2023. Priset kommer att delas ut i samband med Fojos årliga konferensen inom fact-checking i november.

Arbetet ska vara originaljournalistik och bedöms av en jury som väger in följande:

  • Självständigheten och originaliteten i arbetet
  • Hur IFCN:s kriterier för den journalistiska genren fact-checking har tagits i beaktande när det gäller val av publicering att granska/kartlägga och transparens gentemot publiken när det gäller metoden
  • Presentation av materialet
  • Metod
  • Granskningens genomslag. 

Priset består av:

  • En garanterad plats på valfri Fojokurs inom två år efter mottagandet av priset med både resa och uppehälle betalt.
  • Diplom.
  • Ingraverat namn på ett vandringspris.  

Ps 1: Vill du se exempel på genren fact-checking kan du bland annat kolla in norska faktisk.no eller brittiska fullfact.org.

Mer om priset:
Priset är designat och framtaget i gjutjärn och mässing av Fojos kommunikatör Maya Verma Alm. Vinnaren får, utöver en valfri Fojokurs, ett diplom samt sitt namn ingraverat på en bricka på priset men priset är ett vandringspris och kommer att stanna kvar för allmän beskådan på Fojo. 


Nominera här

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.