Sök

Traumautbildning hjälper reportrar att hantera konfliktens efterverkningar

Tigray media practitioners in a stress relieving breathing exercise. Photographer: Meseret Kebede, EMWA

Många kvinnliga journalister i den etiopiska regionen Tigray har stött på trauman när de rapporterat om en förödande inbördeskonflikt. För att hjälpa dem att läka och fortsätta sitt viktiga arbete, stöttade Fojo nyligen Ethiopian Women’s Media Association genom att organisera en utbildning fokuserad på mental hälsa och rapportering om trauma.

Utbildningen erbjöd en trygg plats för kvinnliga journalister att diskutera konfliktens påverkan på deras mentala hälsa.

”Vi påverkas djupt av kriget och dess konsekvenser”, sa Berhan Tesfu, en deltagande journalist från Dimtse Woyane, ett etiopiskt nyhetsbaserat TV- och radionätverk. ”De psykologiska påverkningarna av konflikten har inte varit lätta. Jag har rapporterat om våldtäktsoffer och internt fördrivna människor utan att veta att jag också var ett offer för trauma. Denna utbildning har gett mig en tydlig förståelse för min mentala hälsa och dess påverkan. Den hjälper mig att lära känna mig själv.”

Med målet att rusta de 26 deltagande kvinnliga journalisterna med verktygen de behöver för att hantera stress och depression som följer efter inbördeskriget, erbjöd utbildningen sessioner om förståelse för trauma, traumavård och rapportering om trauma. Den täckte också tekniker för stresshantering och självvård. Kvinnorna lärdes även praktiska avslappningstekniker som de kunde inkorporera i sina dagliga liv.

”Jag blev störd av de fruktansvärda berättelser jag stötte på under mitt arbete,” sa Abreha Kassaye från Tigray Television. ”Under och efter konflikten har vi arbetat utan att få något psykologiskt stöd. Jag hade ingen kunskap om hur man rapporterar om historier i stressiga situationer. Om jag hade fått den här typen av utbildning tidigare skulle det ha hjälpt mig att hantera min stress.”

Utbildningssessionen erbjöd också en plattform för kvinnliga journalister att inte bara samverka kring sina gemensamma erfarenheter av kriget utan också att titta framåt genom att diskutera sin professionella utveckling och främja en känsla av gemenskap och stöd. Utbildningen var en del av ett större Sida- och Danida-finansierat program i Etiopien med titeln ”Mediereform i en föränderlig tid – Främjande av journalistik och demokrati 2019-2024.” Läs mer om det här.

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.