Sök

Paul Rapacioli blir ny verksamhetschef på Fojo

Paul Rapacioli tillträdde som verksamhetschef för Fojo i januari 2024.
Paul Rapacioli blir ny verksamhetschef på Medieinstitutet Fojo vid Linnéuniversitetet. Med lång erfarenhet av både brittiska och svenska medier, bland annat som grundare av nyhetssajten The Local, antar Paul Rapacioli nu rollen som verksamhetschef med uppgift att stärka journalistik i Sverige och internationellt.

– Mitt fokus som verksamhetschef på Fojo kommer att vara att arbeta med våra experter för att utveckla och sprida Fojos koncept för ekonomiskt, miljömässigt och socialt hållbar journalistik, säger Paul Rapacioli.

Paul började skriva för brittiska tidningar och arbetade med digitala medier i England på 1990-talet. Han flyttade till Sverige år 2003. Året därpå grundade han The Local, som erbjuder svensk nyhetsrapportering på engelska. Paul Rapacioli var verksamhetschef för The Local fram till 2018 och under den tiden, tillsammans med medgrundaren James Savage, etablerade de utgåvor i åtta andra europeiska länder. Paul Rapacioli är för närvarande medlem i The Locals styrelse.

År 2017 skrev han boken ”Good Sweden Bad Sweden”, om hur nyhetsmekanismer, digital kommunikation och desinformation används för att förvränga bilden av Sverige internationellt. Sedan dess har han hållit föreläsningar om ämnet och arbetat som kommunikationskonsult.

– Rollen som verksamhetschef på Fojo känns som ett perfekt sätt att dela med mig av det jag lärt mig under de senaste två decennierna, både om att driva och utveckla en verksamhet och om den vitala roll som journalistik spelar i samhället.

– Journalistiken står inför många stora och överlappande utmaningar. Hur man gör en nyhetsverksamhet lönsam, hur man hanterar påverkan av AI, hur man rapporterar konstruktivt om klimatförändringar, hur man får unga människor att förstå vikten av journalistik och att vilja vara en del av den, hur man vänder den negativa trenden för lokala nyheter och hur man svarar på ökande vågor av desinformation – dessa är alla brådskande frågor för branschen att hantera.

Att Fojo är en del av ett universitet ser Paul Rapacioli som en fördel både i svenska och internationella sammanhang.

– Som en del av Linnéuniversitetet har Fojo tillgång till en enorm kunskaps- och idébank inom många olika discipliner, vilket jag tror kommer att hjälpa oss att hitta lösningar på dessa problem.

För Bodil Petersson, dekan vid Fakulteteten för konst och humaniora vid Linnéuniversitetet där Fojo ingår, var Paul Rapaciolis bakgrund helt rätt för uppdraget.

– Vår ambition är att stärka Fojos forsknings-, fortbildnings- och samverkansmöjligheter, både i Sverige och runt om i världen.

– Med sin långa operativa och entreprenöriella erfarenhet, tillsammans med sitt tänkande och skrivande om nyheters roll i samhället, förser Paul Fojo med ett nytt perspektiv och utökar ytterligare den breda kompetensen i organisationen, säger Bodil Petersson.

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.