Sök
Stäng denna sökruta.

Nytt nätverk för utbildare ska stärka mediabranschen i Zimbabwe

Golden Maunganidze, grundare och president för ZIJEN håller tal vid invigningsceremenin. Bredvid honom sitter ständige sekreteraren vid informationsministeriet Mr Nick Mangwana and ZIJENs vice president Linda Mujuru. Foto: Tavita Mpala.

Journalistskolor i Zimbabwe har samlats i ett nytt nätverk som ska bli en plattform för utbyte, samarbete och opinionsbildning. Zimbabwe Journalism Educators Network (ZIJEN) lanserades officiellt i Masvingo den 14 juni 2024.

Evenemanget samlade elva journalist- och mediautbildningsinstitutioner från Zimbabwe, varav tio var närvarande vid evenemanget som hölls vid Great Zimbabwe University (GZU) i Masvingo. Syftet med ZIJEN är att koppla samman de universitet i Zimbabwe som erbjuder journalistik och mediestudier och att skapa en gemenskap av journalistikutbildare för att diskutera frågor relaterade till yrket, såsom pedagogiska metoder, läroplansutveckling och ny teknik. Det långsiktiga målet är att stärka journalistiken i ett snabbt föränderligt medielandskap.

– Länge har vi tillåtit oss själva att sitta i baksätet när våra kritiska röster egentligen behövdes för att utforma policyer, ramar och lagar för vårt journalistiska värv. Denna (lansering) är därför en avsiktsförklaring för att utforma mer allsidiga pedagoger som förblir engagerad i den breda miljön genom engagemang med andra intressenter, i syfte att säkerställa att journalistikens ekosystem förblir konkurrenskraftigt, sa Golden Maunganidze som är föreläsare vid GZU och grundare och president för ZIJEN.

Lanseringen hade ett omfattande program, med solidaritetsbudskap från journalistikforskare över hela kontinenten och tal av mediaintressenter, inklusive vicekanslern vid GZU, professor Rungano Zvobgo, och den ständige sekreteraren i ministeriet för information, publicitet och sändningstjänster, herr Nick Mangwana.

Skapandet av ZIJEN leddes av de tre institutioner som Fojo har samarbetat med som en del av Media Nexus-programmet i Zimbabwe. Dessa tre institutioner – Great Zimbabwe University, National University of Science and Technology och Harare Polytechnic – har undertecknat samförståndsavtal med Fojo för att öka de praktiska aspekterna av journalistutbildning, överbrygga klyftan mellan klassrummet och redaktionen och för att hålla fortutbildningar för yrkesverksamma journalister. Programmet pågår till maj 2025 och finansieras av Sveriges ambassad i Zimbabwe.

Inspirerade av deras närvaro vid AJENs (African Journalism Education Network) rundabordssamtal i Kigali 2023, föddes idén att bilda ZIJEN strax efter att de återvänt hem. AJEN själv fick också stöd av Fojo, i samarbete med Wits Center for Journalism.

Fakta

ZIJEN är uppbyggt av representanter från:

 • Great Zimbabwe University
 • Midlands State University
 • National University of Science and Technology
 • Bindura University of Science Education
 • Lupane State University
 • Harare Polytechnic
 • Reformed Church University
 • University of Zimbabwe
 • Christian College of Southern Africa
 • Zimbabwe Open University
 • Africa University
Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.