Sök
Stäng denna sökruta.

”Ny Kollega har betytt jättemycket för mig”

Journalisten och Ny Kollega-deltagaren Sayed Hashimi Parwani

Sayed började sin journalistiska karriär i Afghanistan. Tyvärr var det också den som tvingade honom att lämna sitt hemland. I Sverige fick han möjlighet att delta i programmet Ny Kollega som blivit en nystart för hans journalistkarriär.

Att arbeta som journalist kan vara ett riskabelt yrke, det vet nog Sayed Hashimi Parwani bättre än många. Uppvuxen i Afghanistan började han sin bana som journalist på en veckotidning där.

– Jag började som reporter och sen blev jag redaktör. Därefter fortsatte jag jobba med webbpublikationer, TV och radio. Jag tycker om att granska makten, att ha koll på saker och ting, säger han.

Just att granska makten är en grundläggande del i rollen som journalist, så också för Sayed. Han intervjuade politiker, talibaner och många andra makthavare. Parallellt med sitt jobb som journalist var det viktigt för Sayed att arbeta för pressfrihet i hemlandet. För honom fick det dock allvarliga konsekvenser.

– Jag tvingades lämna Afghanistan på grund av mitt engagemang för journalistik, det var inte så populärt. När jag kom till Sverige fortsatte jag rapportera för afghanska medier. Jag fortsatte göra poddar här och använda mitt nätverk för att intervjua afghanska och iranska politiker.

Att komma in i den svenska mediebranschen har varit tufft. Efter en tid valde Sayed att ta en paus från journalistyrket men efter att ha deltagit i Ny Kollega arbetar han idag som journalist på Sveriges Television.

Vad har Ny Kollega betytt för dig?

– Det har gett mig möjligheten att komma in i den svenska mediebranschen, något jag aldrig trodde var möjligt. Nu ser jag ljuset. Där finns något jag kan göra, något som innan känts så långt bort. Ny Kollega var svaret på den frågan.

Med all den erfarenhet du har som journalist, vad tycker du att du bidrar med till svensk media?

– Många av oss som deltar i Ny Kollega är inte bara erfarna journalister utan vi har också arbetat i tuffa kontexter. Kontexter som många svenska journalister kanske inte har erfarenhet av, till exempel krigssituationer såsom den i Ukraina. Dessutom är Sverige ett land med många olika människor och kulturer och det är något som media bör spegla, hela samhället. Det kan vi bidra med.

Vad är din dröm med journalistiken?

– Jag skulle vilja vara programledare där jag kan intervjua allt från politiker till andra inflytelserika personer.

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.