Sök
Stäng denna sökruta.

Grattis Sami, du har fått fast jobb på TV4!

Sami Al Ansi, journalist

Förra året deltog journalisten Sami Al Ansi i Ny Kollega, Fojos snabbspår för utländskt skolade journalister. Sami hade tidigare jobbat som videojournalist i över 10 år på den franska nyhetsbyrån AFP och Sky News Arabia i Jemen och Egypten, men efter flytten till Sverige sökte han jobb i ett helt år utan att få napp, trots att branschen skriker efter kompetens. Som deltagare i Ny Kollega fick Sami göra praktik på SVT, vilket efter utbildningen ledde vidare till ett sommarvikariat på TV4. Nu har Sami fått fast anställning där. Fojo ringde upp honom för att gratulera.

Hur känns det?
– Jag känner liksom bara – äntligen! Det känns jättebra för det har varit så svårt att hitta jobb här i Sverige, men i somras fick jag sommarjobb på TV4 och de gillade det jag gjorde. Nu har de givit mig jobb som fotograf och redigerare.

Har Ny Kollega varit till hjälp för dig när du fick det här jobbet?
– Om jag kunde tacka någon, skulle det vara Ny Kollega. Jag hade inte kunnat göra något av det här om jag inte hade deltagit i programmet.

Förklara!
– Jag letade jobb i ett helt år innan jag började på Ny Kollega, men jag fick aldrig napp. Jag kontaktade mediehus men de svarade mig inte. När jag ansökte om jobbet som sommarvikarie på TV4 kunde de se i mitt CV att jag hade deltagit i Ny Kollega och gjort praktik på SVT och det tror jag fick dem att våga anställa mig. De kunde se att jag hade erfarenhet inom Sverige och inte bara internationellt och det tror jag fick dem att tänka att jag var integrerad i samhället och i svensk media. Jag tror det gav dem nog förtroende för mig för att våga fastanställa mig utan vidare. Genom Ny Kollega och min praktik på SVT blev jag äntligen erkänd som journalist här i Sverige. Ny Kollega var verkligen en möjlighet för mig, programmet har gjort stor skillnad i mitt liv.

Vad ser du mest fram emot att få göra nu?
– Att få fortsätta göra det jag har gjort under de åren av mitt liv då jag jobbade på Sky News; skapa berättelser från konfliktzoner, eftersom jag har massor av erfarenhet av att rapportera från krigshärjade områden.

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.