Sök
Stäng denna sökruta.

”AI kan göra det tråkiga arbetet”

Lasse Edfast leder kursen AI för journalister

Lasse Edfast har många år bakom sig som journalist. I maj 2024 kommer han leda kursen ”Avancerad AI för vanliga journalister”. Vi tog ett litet snack om den senaste tekniken som beskrivits som framtiden men även det största hotet mot mänskligheten.

– Pratar man om AI som begrepp så har vi lika dålig koll som alla andra branscher. AI är i korthet modeller som är jätteduktiga på språk och dåliga på fakta. Det är en språkmodell som kan vara riktigt användbar för oss som journalister men inte är en ersättning för verktyg såsom Google.

AI har ju beskrivits av många som ett nytt okänt hot mot mänskligheten men finns det möjligheter med AI?

– AI kan vara en risk men i exempelvis Frankrike används AI för att hitta fall av green-washing. Det kan hjälpa oss att hantera stora massor av information eller varför inte uppgifter såsom transkribering. Man kan helt enkelt se AI som en assistent som hjälper oss med systematisk research, såsom statistik och siffror, som journalister därefter kan gå vidare med.

Kan AI vara ett hot mot en redan ansträngd arbetsmarknad för journalister?

– Jag tror att vi behöver se AI som ett komplement, att lära oss att använda det generellt i vårt arbete. Det kan göra det lite tråkigare arbetet så att vi som journalister kan fokusera på annat. Sen finns givetvis risker där jag personligen tror att det är viktigt att vi som journalister inte hamnar i knäet på de stora techbolagen. Tar vi inte till oss av denna den nya tekniken och lär oss använda den så är risken att större aktörer och intressenter tar över de öppnare modellerna vi ser idag.

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.