Sök
Stäng denna sökruta.

”Ny Kollega har betytt mycket för min utveckling”

Journalisten och Ny Kollega-deltagaren Tedros Abraham

Tedros Abraham har på kort tid gjort en riktig yrkesresa i Sverige. Som erfaren journalist från Eritrea har det varit svårt att komma in i den svenska mediebranschen men efter programmet Ny Kollega fick han möjligheten att arbeta som journalist och krönikör på Länstidningen Östersund.

Även om det var en slump att Tedros Abraham började med journalistiken så har han förutom hjärta också en näsa för yrket. En näsa som gjort att han skrivit om allt från arbetssituationen för busschaufförer i Östersund till konflikten i hemlandet Eritrea.

– På den tiden fanns ingen konkret journalistutbildning i Eritrea utan många kunde bli journalister. Det här var under kriget och många journalister befann sig på fronten. Det var min kärlek för litteratur som gjorde att kom in på det, jag gillade att läsa och skriva.

Vad har Ny Kollega betytt för dig?

– Det har betytt mycket för min utveckling. Här kunde jag stärka mitt skrivande på svenska. Jag fick chansen att skriva för tidningen Länstidningen Östersund via Ny Kollega, en tidning jag själv läser och där jag aldrig trodde att jag skulle få möjligheten att synas. Här har jag fått jättehärliga kollegor som stöttar och hjälper. Det största för mig är att jag känner mig tryggare i mitt skrivande.

Vad kan du bidra med till i svensk journalistik?

– Jag tror att nya perspektiv gör nyheter mer nyanserade. Materialet blir relevant för flera. Just nu skriver jag om lokala nyheter och jag märker att personer som jag träffar i utsatta områden är mer öppna för att prata med journalister.

Vad hoppas du på inför framtiden?

– Att få fortsätta jobba inom journalistiken. Jag är glad att jag ansökte till Ny Kollega och känner mig mindre rädd för att testa nya saker.

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.