Sök

Hur viktigt är det med grävande journalistik?

Intervju med kursledarna Jessica Ziegerer och Emma Johansson inför kursen ”Gå inte vilse på vägen – skaffa en plan för era gräv

Hur viktigt är det med grävande journalistik?
Otroligt viktigt. Granskande journalistik är en förutsättning för demokratin och ett öppet samhälle. För medierna är det också ett sätt att vara relevanta och visa oberoende, inte bara flyta med strömmen och rapportera om utspel och beslut. I tidningsbranschen har vi på senare år sett i läsarundersökningar att det är granskningar och gräv som läsarna vill ha – och är villiga att betala en prenumeration för. 

Vad lär man sig på er kurs om att planera sitt grävarbete och vem ser ni som sökande?
På den här kursen får man lära sig hur man skaffar sig en plan för sitt grävprojekt. Vi går igenom grävprocessens olika faser och pratar om både reporterns och arbetsledarens arbetsuppgifter i olika delar. Blir man bättre på detta kan man undvika att gå vilse i sitt projekt.

Eftersom vi vet att arbetsledarens roll i grävet är viktig så gör vi nu en kurs dit man kan skicka både en reporter och en arbetsledare i ett team, om man vill. Tanken är att de under kursens workshop ska hitta egna lösningar för hur de kan arbeta systematiskt och hållbart med grävande journalistik på sin arbetsplats. Med en plan blir det lättare att starta grävprojekt framöver. Även på mindre redaktioner.  

Vilket gräv har ni som en holy grail?
Vi håller på med ett sådant projekt nu, så vi kan inte riktigt prata om det än… Men jag tänker mycket på en sak som vi generellt kan sträva efter. Många gräv, även om de är regionala eller lokala, har förgreningar till andra länder och där kan vi bli bättre på att följa sakerna över landsgränserna, ända fram.  

Vilken story arbetar ni själva på just nu?
Vi har precis publicerat en granskning som handlar om lustgasboomen. Att köpa ballong med lustgas på festen eller krogen har blivit allt vanligare och tuberna är enkla att klicka hem på nätet. Men granskningen visade att bakom bolagen finns personer med kopplingar både till grov kriminaltet och droger. Så just nu jobbar vi med uppföljningar kring den. Samtidigt som vi har nya intressanta projekt på gång. 

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.