Sök

Fojo samlar journalister från hela världen på global mediekonferens

Huvudscenen på GIJC i Göteborg

Om en vecka samlas över 2000 journalister från 130 länder på Svenska Mässan i Göteborg för att dela idéer, lära av och nätverka med varandra. När världens största konferens för grävande journalister för första gången arrangeras i Sverige är Medieinstitutet Fojo en av huvudarrangörerna. Vi bad Sofia Hultqvist, projektledare från Fojo, förklara hur det hänger ihop.

Sofia Hultqvist, projektledare från Fojo. Sofia har en bakgrund inom grävande journalistik både i Sverige och internationellt och har tidigare varit Fojos utsände i Dhaka, Bangladesh.

The Global Investigative Journalism Network (GIJN) som står bakom konferensen med samma namn (GIJC), är en multinationell hub för grävande journalister från hela världen. Hur passar Medieinstitutet Fojo från Linnéuniversitetet in där?
– Fojo jobbar globalt med att stödja grävande journalistik. Vi arbetar för att underlätta och skapa nätverk mellan grävande journalister och medier som publicerar gräv världen över. Dessutom samarbetar vi med GIJN i flera regioner globalt, så det är inte så konstigt att Fojo är medarrangör. När konferensen 2021, som skulle ha hållits i Sydney, inte blev av efter att ha skjutits upp flera gånger på grund av pandemin frågade de oss om vi ville står värdar nästa gång och det ville vi såklart.

Konferensen har tidigare arrangerats i Rio de Janeiro, Johannesburg och Genève. Nu hålls den i Göteborg. Varför föll valet på just Göteborg?
–  Det var faktiskt hyfsat självklart från början, det är ju väldigt få ställen i Sverige som kan ta emot så många konferensdeltagare på en gång. Göteborg är ju också lite av ett nav för grävande journalistik i och med att Uppdrag Granskning, Kaliber och Göteborgspostens grävnav finns här. Det görs mycket bra grävande journalistik i Göteborg!

Behövs det en jättestor konferens för grävande journalister från hela världen?
– Journalistiken behöver ju granska det som händer globalt. Det funkar inte att bara jobba nationellt. Därför är gränsöverskridande granskningar så otroligt viktiga. Den här typen av forum är helt avgörande för att journalister från olika delar av världen ska hitta varandra. Väldigt många gränsöverskridande ”gräv” som är gjorda härstammar från möten som har uppstått där. Det är också väldigt viktigt för grävande journalister att ligga i framkant, det ligger i den grävande journalistikens natur att hela tiden använda nya granskningsmetoder. På den här konferensen får vi möjlighet att dela med oss av våra erfarenheter, verktyg och tips för research, publicering, arbetsmetoder, finansiering och samarbete och kan ge inspiration till varandra. Det är också väldigt viktigt att få mötas på en global arena som denna, med representanter från länder långt bortom väst. Cirka 130 länder är representerade på GIJC i år.

– Fojo bjuder hit flera journalister från våra olika projekt runt om i världen, bland annat från Bangladesh, Burundi, Rwanda, Etiopien, Zimbabwe och Ryssland. Konferensen ingår i den verksamhet vi bedriver eftersom den på ett så bra sätt sammankopplar de projekt vi har och stärker nätverk. Konferensen har även haft möjlighet att dela ut 150 stipendier till deltagare som inte själva haft råd med konferensavgiften.

 Vad ser du själv mest fram emot?
– Att träffa alla fantastiska människor, både vänner och människor jag aldrig träffat tidigare. Det kommer vara så otroligt många häftiga och modiga människor där och det är en sådan lyx att få dela erfarenheter med dem. Många av de arbetar under väldigt svåra omständigheter.

Hur har intresset för konferensen varit?
– Jättestort! Vi har fått stänga anmälningarna för att det blev fullt. Det har varit ett enormt stort intresse och det blir fler och fler för varje konferens. Intresset från svenska journalister har också varit stort även om det vaknade till liv lite senare än för övriga. Det krävs ju inte lika mycket planering att resa från Skövde som från Bujumbura eller Dhaka.

Konferensen samarrangeras av GIJN, Fojo och Föreningen för Grävande Journalister, FGJ. 

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.