Sök
Stäng denna sökruta.

Bangladesh

Stärkande av kvalitets­journalistik i Bangladesh

Personal
Lars Tallert

Rådgivare

Maria Petersson

Projektsamordnare

Partners
Hållbara utvecklings­mål som projektet fokuserar på:
Teman
Finansiärer

Att vara journalist i ett land som rankas 163 av 180 på Reporters Without Borders 2023 Press Freedom Index är en utmaning. I Bangladesh utsätts både manliga och kvinnliga reportrar för hot, kidnappningar och till och med mord. Självcensur är en vanlig strategi som journalister använder för att undvika förföljelse eller hot. Trots dessa svårigheter finns är landet hem till en stor grupp skickliga journalister som kontinuerligt producerar artiklar som ger medborgarna tillgång till viktig information samtidigt som makthavare ställs till svars och ifrågasätts.

Sedan 2016 har Fojo samarbetat med den lokala organisationen Media and Resources Development Initiative (MRDI) för att förbättra kvaliteten på lokal journalistik och stödja hundratals journalister i produktionen av några av Bangladeshs mest betydelsefulla grävande reportage.

Vad vi gör

Vårt arbete i Bangladesh fokuserar på att förbättra produktionen av grävande journalistik som behandlar hållbarhetsutmaningar såsom klimatförändringar, korruption, hälsa och fattigdom.

Genom Investigative Journalism Partnership, vilket är partnerskap som etablerats med mediehus i Bangladesh, har vi skapat ett forum där redaktörer och journalister kan samverka med lokala och internationella experter för att stärka och vidareutveckla grävande journalistik.

Programmet erbjuder också anpassad utbildning för både juniora och seniora journalister. Dessutom driver vi en hjälplinje för journalister som behöver hjälp och stöd inom grävande journalistik.

Journalistiken i Bangladesh är i dagsläget en mansdominerad bransch där kvinnliga journalister inte har samma möjligheter och arbetsvillkor som sina manliga kollegor. Att stötta kvinnliga journalister att skapa nya ledarskapsstrukturer och en arbetsmiljö där de kan utvecklas som journalister och utveckla journalistiken är en annan viktig aspekt inom programmet.

Vi arbetar också för att göra nyhetsmedia ska prioritera hållbar journalistik genom att lyfta fram marginaliserade samhällsgrupper och rådande utmaningar för ett hållbart samhälle.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.