I Bangladesh brottas kvinnliga journalister med en mängd utmaningar som påverkar deras psykiska hälsa. Sexuella övergrepp, social stigmatisering och ständig exponering för våld och tragedier är bara några av de svårigheter de upplever i sin yrkesroll. För att bemöta problemet har Media and Resources Initiative (MRDI), i samarbete med Fojo, tagit initiativ till att utbilda samtalspartner som kan skapa en trygg zon där kvinnliga journalister kan dela sina erfarenheter och få stöd.
Nadia Sarwat Tarannum är senior projektledare på MRDI. Att bryta tystnaden kring psykisk ohälsa för kvinnliga journalister är avgörande för att kunna bemöta de problem kvinnor brottas med inom yrket.
-Vårt initiativ är avgörande för att ge dessa kvinnor en röst och skapa en miljö där de kan söka hjälp utan att känna skam eller rädsla, säger hon.
Fem kvinnliga journalister har utbildats för att lära sig om stresshantering, copingstrategier och egenvård. Målet är att rusta dem med verktyg för att stödja sina kollegor och att bygga ett nätverk av stödpersoner som kan erbjuda en första linje av stöd. På så sätt vill MRDI ge kvinnliga journalister möjlighet till snabb tillgång till hjälp och att bidra till att de känner sig mindre ensamma i de utmaningar de möter, såväl professionellt som i det privata.
Initiativet introducerar också konceptet ”trauma-informed journalism”. Genom att förstå hur trauma påverkar både journalister och de människor de rapporterar om, kan man skapa en mer medveten och empatisk miljö.
Denna banbrytande satsning i Bangladesh visar vägen för en mer inkluderande och stödjande mediebransch. Genom att prioritera kvinnliga journalisters mentala hälsa, jobbar MRDI och Fojo för en mer hållbar bransch där kvinnor får det stöd de behöver för att orka fortsätta i yrket.
Videon ovan är en kort dokumentär om projektet, skapad av MRDI.