Sök
Stäng denna sökruta.

Verifiera mera: så blir du en professionell fact-checker

Verifiera mera: så blir du en professionell fact-checker

Ort
Stockholm
Datum
2023-12-04
 – 2023-12-06
Sista dag för anmälan
2023-11-20
Kursledare
Andreas Önnerfors
Jonathan Lundberg

Efterfrågan på professionella fact-checkers växer fort, både i Sverige och internationellt. I en tid av digital desinformation är allt fler redaktioner i behov av journalister som är specialiserade i att faktagranska felaktigheter och verifiera information som sprids online. 

Under 2023 lanserade exempelvis BBC en ny satsning, BBC Verify, som samlar ett sextiotal journalister i en särskild redaktionsgrupp specialiserad på digital research, desinformation, fact-checking och verifikation av viralt innehåll. Fojos kurs erbjuder utbildning i samma kunskaper utvecklade i samverkan med våra svenska och internationella partners Bellingcat, Logically Facts och Källkritikbyrån. 

På denna tredagarskurs lär du dig bland annat: 

  • Hur du genomför en faktagranskning/fact-check enligt internationella standarder
  • Att verifiera eller dementera äktheten i material som sprids i sociala medier
  • Att arbeta med öppna källor (OSINT) för att utifrån visuellt innehåll fastställa plats och tidpunkt för en händelse
  • Hur desinformation sprids, och hur olika typer av otillbörlig informationspåverkan kan se ut
  • Hur du kan använda olika arkivtjänster och databaser i din digitala research

Fojo är ledande i Sverige på att lära ut digital research för verifikation och fact-checking som journalistiska praktiker. Vi håller oss ajour med de senaste verktygen och anpassar det vi lär ut löpande. Hos oss får du möjlighet att lära av de främsta namnen i branschen och samtidigt nätverka med andra professionella journalister med intresse för digital research och verifikation. 

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.