Sök
Stäng denna sökruta.

Så blir du antagen till Fojokurs

Innan du söker Fojo-kurs kan det vara bra att läsa igenom nedanstående.

För att bli antagen till Fojokurs:

  • Du måste arbeta inom media som producerar fri, oberoende professionell journalistik.
  • Du måste arbeta inom media som faller under TF (Tryckfrihetsförordningen) respektive YGL (Yttrandefrihetsgrundlagen) med ansvarig utgivare.
  • Är du frilans eller arbetssökande, måste du ha arbetat inom media som producerar fri, oberoende professionell journalistik med ansvarig utgivare. Du behöver uppge några arbeten de senaste två åren som publicerats i media med ansvarig utgivare.

När du söker kurs:

  • Var noga med din ansökan. Vi lägger vid antagningen stor vikt vid vad du skriver, att din motivering överensstämmer med kursens innehåll och mål.
  • Du måste ha varit yrkesverksam som journalist i mer än två år för att bli antagen till kurs på Fojo.
  • Du kan bli antagen till max två kostnadsfria Fojo-kurser per år.
  • Vi strävar efter en bred spridning på kurserna och tar vid uttagningen hänsyn till kön, ålder, geografi, år i yrket, anställd, frilans etc.

Ofta är det fler som söker en Fojokurs än vad vi har plats för. Det är med andra ord inte säkert att du får plats på en kurs när du söker.

Vi skickar ut antagningsbesked efter ansökningstiden, i regel i god tid som minst en månad före kursen. Antagningsbesked skickas samtidigt till den chef som sökande har uppgivit i sin ansökan. Reserv till en kurs kan få ett senare besked beroende på att vi fått sent avhopp från någon som blivit antagen. Ibland förlänger vi ansökningstiden för att locka fler deltagare.

I kollektivavtalet mellan Svenska Journalistförbundet och arbetsgivarorganisationerna står det:

14.5 Fort- och vidareutbildning 
Medarbetare som har för avsikt att delta i utbildning hos Fojo eller Nordiskt Journalistcenter ska anmäla det till arbetsgivaren. Medarbetare som antagits till sådan kurs har rätt till ledighet och lön under kurstiden.

Fojos svenska kursverksamhet finansieras huvudsakligen via anslag från regeringen, men anslaget täcker inte behovet och därför arrangerar vi även kurser till vilka deltagarna betalar en avgift.

Om du får förhinder och inte anmäler det, tar vi ut en avgift på 900 kronor. Med sjukintyg uteblir avgiften.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.