Sök

Datajournalistik och visualisering

Datajournalistik och visualisering

Ort
Kalmar
Datum
2024-02-19
 – 2024-02-23
Sista dag för anmälan
2023-11-23
Kursledare
Helena Bengtsson
Helena Löfving

Datajournalistiken börjar få en allt viktigare plats på redaktionerna, men vad innebär det i praktiken? På fem dagar får du grunderna för att kunna börja använda datajournalistiska metoder i ditt arbete.  

De erfarna datajournalisterna Helena Bengtsson och Helena Löfving har under många år undervisat såväl yrkesverksamma som studenter, både i Sverige och internationellt. Under den här fem dagar långa kursen ger de dig en gedigen grund att stå på för att börja använda datajournalistiska metoder i ditt arbete. Du lär dig allt från att hitta nyheter i data till att verifiera, analysera och behandla den på olika sätt.  

Vi kommer att gå igenom exempel på små och stora datajournalistiska projekt och var du kan hitta statistik och annan data. Vi kommer att använda Excel för att exempelvis sortera, filtrera och räkna med data, men också andra verktyg för att göra datan användbar på redaktionen.  

Du får lära dig mer om hur visualisering används på bästa sätt, bland annat genom att arbeta med interaktiva verktyg. Framför allt kommer vi att utgå från det journalistiska perspektivet och prata om hur man hittar sin story – och ibland även sina case – i data.   

En väsentlig del av kursen är ditt eget projekt. Du kanske har Excelfiler, en databas eller en idé om en kartläggning. Ta med materialet till Fojo så får du möjlighet att använda dina nya kunskaper och utveckla materialet – och kanske till och med få en story med dig hem! Din projektidé ska lämnas in till kursledarna innan kursen startar.   

Kursen hålls på en grundläggande nivå.  

Krav:

Kursledare: Helena Bengtsson och Helena Löfving

Bra att veta 

  • Kurs och resa är kostnadsfria.
  • Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.