Sök

Avancerad AI för vanliga journalister

Avancerad AI för vanliga journalister

Ort
Kalmar
Datum
2024-09-30
 – 2024-10-04
Sista dag för anmälan
2024-05-20
Kursledare
Lasse Edfast

Ingen har missat att det skett en AI-revolution det senaste året och utvecklingen ser inte ut att slå av på farten. Utan rätt kunskaper riskerar dock vi journalister att hamna i knät på de stora tech-revolutionärerna och samtidigt gå miste om många av möjligheterna med de stora språkmodellerna. På den här kursen får du lära dig hur du kommer från ChatGPT och kopiera-klistra-in, och istället kan använda öppna modeller på ett både fritt och storskaligt sätt till egna projekt och appar.

Som en del av kursen kommer vi att bygga en bot som istället för att säga lite vad som helst – eller ”hallucinera”, som vi lärt oss att ChatGPT gör – hämtar fakta från en databas du skapat, eller från hemsidor du anger. Det innebär att vi kommer vilja att du har med dig ett eget projekt att jobba med under veckan.

Kursen inleds med en obligatorisk Zoom-träff 10 september (10.30-11.30) och vi kommer vilja att du går en grundläggande onlinekurs om Python och AI som vi har tagit fram. Du behöver med andra ord inte några förkunskaper i dagsläget, men däremot vara beredd på en intensiv inlärningskurva som kräver både beslutsamhet och mycket kaffe.

Efter kursen har du med dig ett verktyg du kan börja använda nästa arbetsdag, större förståelse för vad AI-modeller är och vad de kan användas till, och grundläggande kunskaper i Python, det språk som AI pratar.

Observera att även om denna kurs inte kräver några faktiska förkunskaper så kommer den kräva stort engagemang och vilja att lära sig mycket nytt. Räkna med flera kvällspass.

Du kommer behöva ha med dig en dator (Mac eller PC) som inte är alldeles för gammal och där du har adminrättigheter så att du kan installera program (mjukvara).

Bra att veta
  • Obligatorisk förträff den 10/9 kl 10.30-11.30
  • Kurs och resa är kostnadsfria.
  • Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.
  • Obligatorisk förträff den 10/9 kl 10.30-11.30
  • Kurs och resa är kostnadsfria.
  • Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.