Våra kurser

Vårt mål är att journalistiken ska vara hållbar

En oberoende journalistik som inte bara värnar och främjar demokrati, utan också möjliggör ett hållbart samhälle. Det är Fojos mål – inte minst för den fortbildning vi erbjuder Sveriges journalister.

Nu öppnar vi för ansökan till vårens kurser. I vår kan du bland annat stärka lokalrapporteringen eller bli säkrare i rutan under direktsändning. På flera olika kurser får du verktyg för att bli bättre på att gräva och granska. Du kan få grunderna eller gå all in, nu när Fojos flaggskepp Fram med fakta åter är öppen för sökande. Vill du fördjupa sportbevakningen, kriminalbevakningen eller ta vetenskapsrapporteringen till nya höjder finns det kurser för dig. Är du ledare eller chef med grävambitioner öppnar vi för en ny omgång av den exklusiva ettåriga utbildningen “Hållbart ledarskap och grävande journalistik”.

Kurser öppna för ansökan

Just nu har vi inga sökbara kurser, men vi lägger hela tiden ut nya objekt så återkom gärna snart igen.

Kurser stängda för ansökan

Kommande utbildningar vars ansökningstid har löpt ut.

 • 13-17 Feb 2023, Kalmar

  Den stora berättelsen

  Kursledare: Anna Bergenström Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Hur får man fram berättelsen så att den når ut i alla kanaler och blir ordentligt läst? Under en vecka på Fojo får du ta del av många goda exempel, prova tekniker, möta inspirerande föreläsare och utveckla din egen jobbidé. Detta är en kurs som fokuserar på själva processen från idé till presentation.

 • 20-24 Feb 2023, Kalmar

  Datajournalistik och visualisering

  Kursledare: Helena Löfving, Helena Bengtsson Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Datajournalistiken börjar få en allt viktigare plats på redaktionerna, men vad innebär det i praktiken? På fem dagar får du grunderna för att kunna börja använda datajournalistiska metoder i ditt arbete.

 • 06-10 Mar 2023, Kalmar

  Kriminaljournalistik

  Kursledare: Lasse Wierup Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Brott och straff tillhör de mest prioriterade politiska utmaningarna i dagens Sverige. Organiserad brottslighet, gängkriminalitet och skjutningar utgör ett allt större hot – även på mindre orter. Ändå saknar många redaktioner både kriminalreportrar och rutiner för att bevaka rättsområdet.

 • 13-17 Mar 2023, Kalmar

  Sport och samhälle

  Kursledare: Fredrik Nejman Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Sport är så mycket mer än matcher, tabeller och tävlingar. Sporten engagerar miljoner och omsätter miljarder och bör därför granskas ur olika vinklar. Här är kursen för dig som vill gräva djupare i sportens värld. Kursen vänder sig främst till sportjournalister, men också till sportintresserade samhällsreportrar.

 • 13-24 Mar 2023, Kalmar

  Fram med Fakta

  Kursledare: Marja Grill, Mats Amnell Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Du gör redan idag ett bra journalistiskt arbete men vill komma lite längre och gräva lite mer. Fojos flaggskepp Fram med fakta guidar dig till framgång under två intensiva veckor med bland annat grunderna i gräv, datajournalistik, gräva och offentlighet och sekretess.

 • 17-21 Apr 2023, Kalmar

  Större verktygslåda för lokaljournalisten

  Kursledare: Annelie Frank Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Fler egna nyheter, fler granskningar och grävjobb, mindre returrapportering och bättre förståelse för vad som händer i den digitala informationsmiljön. Är du lokalreporter och känner att detta stämmer in på dina önskningar så är det här kursen för dig.

 • 24-28 Apr 2023, Kalmar

  Vässa din intervjuteknik

  Kursledare: Anna Ivemark, Sverker Olofsson Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Det här är en kurs främst för dig som jobbar med intervjuer i radio, tv eller webb. Den här veckan kommer vara som ett slags träningsläger där vi varje dag kommer ha ”intervjulabb” med övningar för att ta reda på vad det är som gör en intervju lyckad.

 • 08-12 May 2023, Kalmar

  Grundkurs i liverapportering

  Kursledare: Peter Lindgren Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Livesändning i tv och på webben blir allt vanligare. Tiden att fånga nyheten, formulera den, och sen förmedla i bild är minimal. Det här är kursen är för dig som vill bli säkrare i direktsändning. Kursveckan i Kalmar rustar dig genom praktiska övningar, erfarenhetsutbyten och diskussioner.

 • 18 Aug-18 Jun 2023, Flera möjliga orter

  Ny Kollega

  Kursledare: Annicka Flovin Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Ny Kollega är en utbildning för dig som studerat och/eller har arbetslivserfarenhet som journalist utanför Sverige och vill jobba i svenska medier.

 • 27 Oct-06 Sep 2023, Stockholm & Zoom

  Fojos Mentorsprogram 2022/2023

  Kursledare: Anna Bergenström Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Har du verkat som journalist i några år, vill utvecklas och bredda ditt yrkesnätverk? Då ska du söka till Fojos mentorsprogram. 

 • 26 Jan-21 Nov 2023, Stockholm

  Hållbart ledarskap och grävande journalistik

  Kursledare: Anna Bergenström Sista anmälningsdag: Anmälan stängd

  Det här är en kurs för dig som arbetsleder eller vill arbetsleda grävjobb trots att du också har en massa andra arbetsuppgifter. Du har höga journalistiska ambitioner, vill inte bli utbränd eller att någon annan ska gå in i väggen. Dessutom vill du att privatlivet ska kunna funka.

 • Kursarkiv

  Fojo har arrangerat fortbildningskurser för svenska journalister i över 50 år. Här nedan kan du se några utvalda kurser vi hållit de senaste åren. Kanske önskar du någon i repris eller har något förslag?

  • ”Euros from heaven” – Göteborg
  • Datajournalistik
  • Att arbetsleda ett lyckat gräv
  • Konstruktiv journalistik med fokus på klimat
  • Människor
  • Känsliga intervjuer
  • Ekonomi för samhällsreportrar
  • Granska trossamfund
  • Intervjukurs för fotografer
  • Klimat och miljö
  • EU-bidragen: “Dem som skall varda givet”