Sök
Stäng denna sökruta.

Zimbabwe

Medieinnovation för att öka medborgar­deltagandet

Personal
Anki Wood

Regionansvarig

Johanna Ejderstedt

Projektsamordnare

Hållbara utvecklingsmål som projektet fokuserar på:
Teman
Finansiärer

Zimbabwes demokratiska utveckling är en komplex process. Under de senaste åren har positiva framsteg skett, såsom licensieringen av nya TV- och samhällsradiostationer samt antagandet av informationsfrihetslagen.

Samtidigt fortsätter trakasserierna av journalister, regeringstrogna gruppers övertagande av medier samt inskränkningar av yttrandefriheten och mötesfriheten.
Fojo har stöttat medier i Zimbabwe sedan 2007. Bland våra partners finns innehållsproducenter, utbildningsinstitutioner och civilsamhällesorganisationer inom media, som alla strävar efter att bidra till positiv förändring i samhället.

15M

I valet 2023 nådde vår partner Magamba Network 15 miljoner med inkluderande, pålitlig och relevant information

3

universitet som partners

6

mediahus inkluderade i Media Innovation-programmet

Vad vi gör

Vårt arbete i Zimbabwe fokuserar på att stärka mediernas roll för att främja demokrati och utveckling. Målet är att ge medborgarna, särskilt marginaliserade grupper, tillgång till relevant, tillförlitlig och inkluderande journalistik som kan bidra till en mer hållbar samhällsutveckling.

Media Innovation Program (MIP) är en kapacitetsbyggande satsning som syftar till att stärka oberoende mediehus både redaktionellt och ekonomiskt. Genom programmet erbjuds utbildning, handledning och stöd för att mediaorganisationer ska kunna genomföra egna förändringsprojekt.

Fojo stöttar även journalistutbildningar för att anpassa sig till och vara mer praktiskt inriktade i en föränderlig mediebransch genom nära samarbeten med mediaindustrin.

Projektet stödjer också Magamba Network, som använder konst, digitala medier och aktivism för att engagera unga människor för en hållbar samhällsutveckling. Magamba driver Moto Republik, ett kreativt centrum i Harare, samt Studio Moto, där Magambas producerar eget innehåll samt stöttar oberoende innehållsproducenter.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.