Sök

Rwanda

Utveckling av professionell media och public service i Rwanda

Personal
Anki Wood

Regionansvarig

Annelie Frank

Projektledare

Jonas Nyman

Projektsamordnare

Marie Nilsonne

Redovisningsekonom

Robert Winter

Redovisningsekonom

Partners
Hållbara utvecklingsmål som projektet fokuserar på:
Teman
Finansiärer

Journalistik i Rwanda kan inte förstås utan att ta hänsyn till folkmordet 1994, där medierna spelade en avgörande roll i att sprida hatpropaganda. Denna erfarenhet påverkar rwandiska folkets förhållande till medierna och påverkar allt från lagstiftning till självcensur bland journalister, samt allmänhetens skepticism mot medierna.

Värdet av en professionell media för landets utveckling erkänns alltmer av medieintressenter, utvecklingsaktörer och den rwandiska regeringen. Omvandlingen av den tidigare statsägda sändaren ORINFOR till en offentlig sändare (RBA) och liberaliseringen av medielagarna 2013 är några viktiga utvecklingar i denna riktning.

Det är fortfarande en lång väg kvar till en fri media. Det finns dock ett momentum att bygga vidare på, inte minst genom en stark uppmaning från rwandiska journalister själva.

37

mediehus kapaciterade i strategi och mediehållbarhet

153

studenter har deltagit i genderklubbar

34

medieorganisationer har signerat policy mot sexuella trakasserier

Fojos arbete i Rwanda började 2015 genom ett samarbete med School of Journalism (SJC) vid University of Rwanda. Detta ledde till en moderniserad läroplan med ökad tonvikt på praktiska journalistiska färdigheter. Som en del av projektet kom erfarna journalister från Rwanda, Sverige och Östafrika för att undervisa vid universitetet. Projektet byggde också närmare band mellan journalistskolan och mediebranschen och ledde till starkare akademiska kontakter med andra universitet i regionen.

Vad vi gör

För att stödja mediehus, journalister och mediechefer innehåller programmet utbildningar om företagsledning, ekonomisk hållbarhet och publikforskning samt praktiska journalistiska färdigheter. RBA stöds genom peer-to-peer-utbildning från svenska journalister och ledning som arbetar inom Public Service.

Fojo arbetar också med fyra rwandiska universitets journalistprogram genom att ta med sig professionella journalister för att lära ut de senaste journalistiska färdigheterna. Fakultet från rwandiska universitet och andra av Fojos östafrikanska partneruniversitet har också sammanförts för kunskapsutbyte och nätverkande.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.