Peer support för journalister

Peer support för journalister

Ort
Kalmar
Datum
2025-06-02
 – 2025-06-04
Sista dag för anmälan
2025-05-15
Kursledare
Philippa Borg
Annika Hamrud
HUR SKA VI ORKA?
Som journalist förväntas du hålla huvudet kallt, även när världen brinner. Men hur påverkas du av att bevaka skjutningar, gängkriminalitet och tragedier? Hur hanterar du hot, hat och pressen att leverera – varje dag?
Vi vet att journalistyrket blir allt tuffare. Det handlar inte bara om digitala omställningar och osäkra arbetsförhållanden. Lokala reportrar står ofta först på plats vid brutala brottsscener, och de senaste åren har hotbilden mot journalister ökat markant. Vi riskerar inte bara att drabbas av hat och hot från kriminella – ibland kommer det även från våra egna läsare, tittare och lyssnare. Men sådant är vårt jobb. Och vi förväntas att orka med det.
Fojo har sedan 2017 haft regeringens uppdrag att stödja journalister som drabbas av hat och hot. Det mesta av hatet och hotet kommer i form av nättrakasserier. Men vi måste även tänka på vår säkerhet i Sverige, på ett sätt som vi kanske tidigare mest tänkte på när vi reste till krigsområden
En viktig faktor för att orka är socialt stöd och då särskilt från kolleger.
Forskningen är tydlig: En faktor som kan vara avgörande för om vi orkar fortsätta utan att slitas ut mentalt och känslomässigt är stödet från våra kollegor. ”Peer support” – eller kamratstöd – handlar om att skapa trygga samtalsforum där vi kan stödja varandra, bearbeta våra upplevelser och stärka oss själva.
Därför har Fojo tillsammans med företaget Hantera Agera tagit fram en pilotkurs i Peer support för journalister. Den är öppen för alla som arbetar med journalistik – oavsett om du är anställd, frilans eller vikarie.
Under tre intensiva dagar får du lära dig:
  • Hur hot och otillåten påverkan mot journalister ser ut – och hur du kan hantera det
  • Strategier för att skapa robustare individer och organisationer
  • Hur du bygger mental motståndskraft och skapar en tryggare arbetsmiljö
  • Grunderna i Peer support – och former för detta
  • Hur vi kan stärka varandra genom ett organiserat kamratstöd
Vem kan gå kursen?

Vem som helst som arbetar med journalistik. Du kan vara skyddsombud, arbetsledare eller en del av ett journalistiskt kompisgäng. Arbetsgivaren har ett ansvar för arbetsmiljön, men inte alla har en fast arbetsgivare. Peer support fungerar oavsett anställningsform och ger dig verktyg att stödja både dig själv och andra.

Efter kursen har du kunskap och verktyg för att hålla professionella kollegiala stödsamtal – samt att förebygga psykisk ohälsa och negativ påverkan i yrket.

Anmäl dig nu – och ge dig själv och dina kollegor bättre förutsättningar att orka i längden
OBS!
Notera att denna kurs ligger utanför Fojos ordinarie verksamhet, det innebär alltså att den inte räknas in bland de max två kurser om året svenska journalister får gå.
Bra att veta
  • Kursen är kostnadsfri,
  • Deltagare står själv för resa, lunch och boende.
  • Tre kursdagar i Kalmar samt en halv uppföljningsdag i Stockholm under hösten,
  • Kursen är kostnadsfri,
  • Deltagare står själv för resa, lunch och boende.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.