Det pågår och planeras enormt stora industriprojekt i norra Sverige. Den gemensamma nämnaren är att det finns en koppling till klimatomställningen.
Det handlar om en ny metod för ståltillverkning, batterifabriker, framställning av flytande bränslen.
De nya industrierna kräver ny elproduktion, ett utbyggt elnät, satsningar på vägar, järnvägar och hamnar.
Handelskammaren i Norrbotten räknar med att 1400 miljarder kommer att investeras enbart i Norrbotten och Västerbotten under de kommande årtiondena.
Den här kursen syftar till att ge en bild av de stora projekten och belysa de delvis komplicerade frågor som uppstår i dess spår.
- Finns det risk för växtvärk i berörda kommuner?
- Hur kommer tillväxten att fördelas i regionen?
- Går det att klara behoven av el och metaller?
- Och är de nya industrierna verkligen fossilfria?
Kursen startar med en zoomträff den 28/8 och några veckor senare samlas gruppen i Boden, 21-25/10. Det är viktigt att du som söker också kan vara med på den digitala förträffen.
Kursen är hållbarhetsmärkt
Denna kurs är hållbarhetsmärkt, vilket innebär att kursens mål och innehåll behandlar perspektiv på hållbar utveckling med utgångspunkt i ett eller flera mål i Agenda 2030. Delar av kursuppgifter och kursmoment kopplar till Agenda 2030 och ger goda förutsättningar att, utifrån ett hållbarhetsperspektiv, problematisera och kritiskt reflektera kring ämne och profession. Denna kurs behandlar främst mål 7, 9, 11 och 13 i Agenda 2030.
Bra att veta
- Kurs och resa är kostnadsfria.
- Mer information om hur du bokar kommer vid ett eventuellt antagningsbesked.
- Det är ett krav att resa med tåg till och från Boden.