VÅRT KURSUTBUD

Här kan du hitta Fojos kurser i Kalmar och runtom i Sverige. Läs gärna vilka regler som gäller för antagningen innan du söker.

INFORMATION MED ANLEDNING AV CORONAVIRUSET!

Ledningen på Linnéuniversitetet, LNU, har beslutat att all undervisning ska ske digitalt till och med sista augusti. Medieinstitutet Fojo är en del av LNU.

Vi planerar inte att ställa in några kurser för journalister i Sverige! Tillsammans med Fojos eminenta kursledare arbetar vi nu fram kreativa lösningar och skickar efterhand ut kompletterande information till kursdeltagarna om vilket/vilka digitala verktyg de kommer att använda för respektive kurs.

Vi är sårbara och utmanade samtidigt. Journalister behöver både stöd och styrka. Därför måste vi göra allt vi kan för att fortsätta vidareutbildningen av journalister.

Välkommen på kurs, i ny form!

SÖKBARA KURSER:

Sjukvården

Datum: 25-29 maj 2020. Kursledare: Henrik Ennart och Fredrik Mellgren. Ort: Kalmar
Det är få frågor som engagerar så många som sjukvården. Den hur bevakar man den?

Känsliga intervjuer

Datum: 28-29 april 2020. Kursledare: Anna Ivemark och Sverker Olofsson. Ort: Örebro
På den här kursen fokuserar vi på frågeteknik i känsliga situationer. Det kan handla om en makthavare som inte svarar på frågorna du ställer, men också om en känslointervju där du inte vet hur privat du vågar vara som intervjuare.

Ekonomi för samhällsreportrar

Datum: 23-24 april 2020 och 6-7 maj Kursledare: Mats Amnell. Ort: Stockholm och Umeå
En grundkurs i ekonomi som förklarar bland annat begrepp som balans- och resultaträkning, soliditet och vinst och dessutom lär dig göra analyser. OBS! Samma kurs hålls på två orter.

Vad händer i Girjas – om samernas historia och villkor

KURSEN UPPSKJUTEN
Datum: 11-14 maj 2020 Kursledare: Bertholof Brännström Ort: Kiruna
För att förstå vad som händer i Sápmi, måste vi kunna mer om Sveriges ursprungsbefolkning. Det som händer i renbetesland angår inte enbart samer.

KOMMANDE KURSER STÄNGDA FÖR ANSÖKAN:

Podcast

Datum: 23-27 mars 2020. Kursledare: Tomas Jennebo. Ort: Kalmar
Kursen för dig som vill lära dig göra en podcast från grunden, hela vägen från inspelning till redigering och publicering.

Skogen

Datum: 20-24 april 2020. Kursledare: Birgitta Sennerdahl. Ort: Kalmar
Det finns starka åsikter om skogen både på glesbygden och i storstaden. Under kursen lär vi oss mer om skogens intressekonflikter och att granska dem på ett klarsynt sätt.

Bildjournalistik 2

Datum: 4-8 maj 2020. Kursledare: Göran Segeholm. Ort: Kalmar
En fortsättningskurs och en kreativ injektion i en intensiv vecka då du får leva bild hela dagarna och en del av kvällarna.

Berätta levande

Datum: 4-8 maj 2020. Kursledare: Anna Bergenström. Ort: Kalmar
En vecka där vi sätter berättandet i centrum. Vi öppnar experimentverkstad, trimmar sinnena, testar gestaltningsknep och olika sorters texter.

Faktakoll som nygammal metod

Datum: 8 april 2020. Kursledare: Annelie Frank. Ort: Göteborg
Faktakoll har alltid varit en del av det journalistiska arbetet, men i digitaliseringens spår krävs ständigt nya verktyg och metoder för att information ska kunna kontrolleras.

Kursarkiv

Vi har genomfört många kurser under åren på Fojo. Är du nyfiken på hur de har sett ut? Ta en titt i vårt kursarkiv så hittar du kurser från de senaste årens verksamhet.