Search
Close this search box.

Eurovision ingen vanlig musiktävling

Faktajourens projektledare, tillika professor i idé- och lärdomshistoria Andreas Önnerfors, har intervjuats flitigt av media i samband med Eurovision i Malmö 2024. Musikfesten har i år varit ett extra upphettat slagfält som eggat upp känslor över hela det politiska spektrumet.

– Det går inte att hålla isär politik och underhållning i ett sådant här sammanhang. I ett allt mer polariserat informationslandskap måste journalistiken ta hänsyn till nyanser i rapporteringen av kontroversiella ämnen, säger Andreas Önnerfors. 

Dagen innan finalen publicerade SVT bilder på våldsamma demonstrationer som påstods pågå i Malmö, men bilderna visade sig vara desinformation. Vid närmare analys upptäcktes att de var från Davis Cup 2009, då våldsamma demonstranter attackerade polisbilar. 

– Taktiken är väldigt välkänd. Att man tar gammalt material och påstår att det är filmat nu för att manipulera bilden av vad som egentligen händer, sa Andreas Önnerfors till SVT i inlägget.

– Nyheten är ett konkret exempel på varför journalister måste hålla rent för sådana här saker. Det kan bli projektionsytor för desinformationkampanjer som sprider en världsbild baserad på lögner, säger Andreas Önnerfors. I en annan intervju kommenterar han resultatet av musiktävlingen och i en tredje ger han tips på hur du kan undvika att bli blåst i sociala medier.  

Inför EU-valet den 9 juni 2024 kör Faktajouren en kampanj i samarbete med Källkritikbyrån och EDMO i syfte att hjälpa allmänheten att utröna om information är korrekt och pålitlig, för att kunna ta beslut som främjar demokratin. Börja prenumereraFaktajourens nyhetsbrev nu för att få ta del av materialet direkt i din inkorg. Håll utkik på vår sajt där vi kontinuerligt under året erbjuder kurser i faktagranskning för journalister. 

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.