Sök
Stäng denna sökruta.

Böcker

Gräv mer

Av Emma Johansson och Jessica Ziegerer

En handbok i undersökande journalistik

Många redaktioner vill ha mer grävande journalistik – ändå är det så svårt att hitta tiden och komma igång. Kanske är inställningen: »Självklart ska vi gräva – så fort någon kommer med en riktigt bra idé«. Men det är inte lösningen. Det behövs en praktisk plan. Helsingborgs Dagblad och Sydsvenskan har i många år framgångsrikt jobbat med lokal grävande journalistik, enligt den modell som kallas grävnavet. Den skapades 2006 på Helsingborgs Dagblad och har blivit känd och använd i hela landet. Det väl beprövade arbetssättet fungerar både för stora gräv och för snabba nyhetsgranskningar. Journalistiken har fått stort genomslag och prisats flera gånger. Den har satt ljuset på dolda missförhållanden, lett till lagändringar och förändrat människors liv.


Emma Johansson och Jessica Ziegerer berättar om sina egna och andra grävande journalisters erfarenheter från det arbetet. Gräv mer är en guide till hur man metodiskt bygger en hållbar gräv – struktur, oavsett redaktionens storlek, och lyckas med ett grävprojekt utan att gå vilse på vägen. Här finns tips om vad såväl reportern som arbetsledaren bör tänka på, och lösningar på olika problem som kan uppstå.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.