På Västra Balkan har förbättringen av journalisters arbetsvillkor länge blivit förbisedd av både medieorganisationer och beslutsfattare. Medieinstitutet Fojos initiativ att fokusera på dessa områden har riktat välbehövlig uppmärksamhet mot en kritisk fråga.
– Att fokusera på arbetsvillkor kommer oundvikligen att stärka mediefriheten. En säker, fri och stödjande arbetsmiljö hjälper journalister att hantera utmaningar och motiverar dem att driva även de svåraste och farligaste historierna i allmänhetens intresse, säger Ardita Zejnulahu, chef för Association of Independent Broadcast Media of Kosovo (AMPEK).

– Fojo har varit aktivt i denna region sedan 2021 och har, för första gången på länge, riktat kritisk uppmärksamhet mot arbetsvillkor, journalisters säkerhet och sätt att förbättra personlig, digital och psykologisk säkerhet inom mediesektorn.
Ett antal mediechefer från länderna på Västra Balkan deltog i studiebesök i Stockholm som Fojo arrangerat. Genom studiebesöken och webbinarier fick de med sig värdefulla insikter och erfarenheter från svenska mediers arbetsvillkor. Besök på offentliga och privata medieinstitutioner, diskussioner om regelverk, tillvägagångssätt och vittnesmål från erfarna journalister var centrala delar av besöken.
– För de deltagande cheferna var det avgörande att lära sig om hur man förbättrar juridisk, personlig, digital och psykologisk säkerhet för journalister utifrån ett svenskt perspektiv. Det de har lärt sig har inspirerat ett engagemang för att använda sig av liknande principer i sina respektive länder, sade Ardita Zejnulahu.
Som nyckelpartner till projektet har AMPEK genomfört digital säkerhetsträning för lokala medieorganisationer i Kosovo som förbättrat deras motståndskraft mot digitala hot. Under den första fasen höll AMPEK digital säkerhetsträning för 15 lokala medier och utrustade journalister med de färdigheter som behövs för att hantera digitala hot.
– Genom att adressera digital säkerhet har AMPEK bidragit till att stärka lokala mediers kapacitet att motverka hot online. Utbildningen som erbjudits har givit nya rutiner för digital hygien bland mediearbetare och skapat säkrare arbetsförhållanden, säger Ardita Zejnulahu.
Dock är medvetenheten om digitala faror, som desinformation och hot mot privatlivet, fortfarande låg bland Kosovos lokala medier. AMPEKs insatser syftar till att minska denna kunskapslucka.
– Cyberattacker mot mediewebbplatser är vanliga och många saknar robusta cybersäkerhetsåtgärder. Dessutom gör Kosovos brist på en nationell domän (.com eller .org) att myndigheters webbplatser blir mer sårbara för hackare. Genom att utbilda lokala medier i digital säkerhet har AMPEK stärkt mediers motståndskraft och journalisters säkerhet, tillade hon.
Den andra fasen av projektet prioriterade fysisk säkerhet och mental hälsa för journalister.
– I projektets andra fas deltog Kommissionen för oberoende medier (IMC), Kosovos nationella tillsynsmyndighet för audiovisuella medier. Att involvera beslutsfattare som IMC:s ordförande har bidragit till att insikterna från detta initiativ når alla audiovisuella medier under deras jurisdiktion, förklarar Ardita Zejnulahu.
Utbildningarna har skapats baserade på en djupgående analys av lokala mediers behov, särskilt i kontexten av Kosovos socio-politiska utmaningar.
– Dessa insatser har gjort en stor skillnad i att förbättra journalisters arbetsvillkor och stödja AMPEKs uppdrag att främja ett tolerant, demokratiskt samhälle genom oberoende medier, menar hon.
Framåt skulle hon vilja se en utvidgning av initiativet för att inkludera utbildning för brottsbekämpande myndigheter och rättsväsendet.
– Det är avgörande att polis och åklagare också förstår journalisters säkerhetsbehov och arbetsvillkor.
Fojos initiativ sätter en ny standard för journalisters säkerhet och arbetsvillkor så att mediefrihet inte bara är en idealbild utan också kan bli en praktisk verklighet på Västra Balkan.
Projektet har genomförts med stöd av Svenska Institutet.