En mångfald av fria medier utgör grunden för en demokratisk, jämlik, fredlig och hållbar samhällsutveckling – men idag utsätts oberoende medier för ett aldrig tidigare skådat tryck runt om i världen. För att stärka oberoende media globalt har Fojo tillsammans med fyra internationella medieorganisationer beviljats medel av EU för projektet ”Advancing Global Innovation and Learning Effectively to Build Resilience in Independent Media” (AGILE). Projektet pågår 2025 till 2028 med syfte att stärka oberoende journalistik globalt bland annat genom innovationer och verktyg som bidrar till en hållbar medieutveckling.
I projektet arbetar Fojo med att stärka journalistutbildningar i 13 länder runt om i världen genom att skapa nätverk bland utbildare, stärka kopplingen till medieindustrin och integrera studentperspektivet i utvecklingen av kurser. Över 2000 studenter från ca 30 universitet deltar i projektet.
Länder i projektet:
- Asien: Bangladesh, Sri Lanka och Vietnam
- MENA: Egypten, Libanon och Jordanien
- Afrika: Etiopien, Kenya, Rwanda, Somalia, Tanzania, Zambia och Zimbabwe
Vad vi gör
I de olika länderna för vi samman verksamma journalister med utbildare och journaliststudenter så att de gemensamt kan utveckla journalistutbildningarna. Utbildningarna uppdateras och utvecklas genom att tydligare koppla ihop teori, teknik och praktik, så att glappet mellan akademi och medieindustri minskar. Dessutom skapar vi globala nätverk mellan utbildare, verksamma journalister och journaliststudenter.
Vi fokuserar på kapacitetsbyggande genom proaktiv beredskap, förebyggande åtgärder och att visa konkret vad som fungerar.
Projektet är indelat i fyra fokusområden:
- Women Media Leaders of Tomorrow: Genom ett 18-månaders mentorsprogram så utbildas unga kvinnliga journalister i ledarskap, med specifik fokus på att leda en nyhetsredaktion.
- Closing the Climate Coverage Gap: Tillsammans med journalistutbildningar i olika länder utformar vi en kurs i klimatjournalistik, för att öka journaliststudenternas kapacitet att bevaka och rapportera om klimatkrisen både regionalt och globalt. Journaliststudenterna publicerar sina reportage i ett globalt ”Climate Publishing Project”.
- Managing Stress and Trauma: Ett nätverk av utbildare och verksamma journalister från olika delar av världen utformar tillsammans kurser i hur man som journalist hanterar stress och trauma. Kurser som kan användas på journalistutbildningar runt om i världen.
- Dig Better – Investigative Reporting for Women Journalism Students: För att öka kunskapen inom grävande journalistik och för att inspirera fler kvinnor att arbeta inom fältet coachas kvinnliga journaliststudenter i grävande journalistik av verksamma journalister i pilotprogrammet ”Dig Better”.
Fakta om projektet
Hållbara utvecklingsmål som projektet fokuserar på:




Partners
- Internews Europe
- Transtélé Canal France International
- Thomson Media
- ARTICLE 19
Finansiärer
- Europeiska kommissionen (DG INTPA)

Teman
- Journalistutbildning
- Professionalism
- Jämlikhet
- Hållbar journalistik
- Mediers motståndskraft
- Medieinnovation
Team
Sofie Gullberg
Projektledare
Linda Liedström
Projektsamordnare
Robert Winter
Redovisningsekonom
Kajsa Törnroth
Regionansvarig