Paneldebatt: ”Kunskap eller känslor? Vad skall styra det samhälleliga samtalet”
Onsdag 25/6
Kl 16:30 – 17:30
En demokrati lever av att människor känner känslomässigt engagemang och delaktighet. Samtidigt måste samhällsviktiga beslut grundas på expertkunskap och fakta. Går det att balansera denna ekvation mellan kunskap och känslor och vem skall göra det? Är det mediernas uppgift att förse medborgarna med trovärdig information? Vad är de stora internetplattformarnas ansvar? Och hur kan vi skydda oss från att manipuleras? Hur sätter vi tonen inför valet 2026?
I samband med Almedalsveckan arrangerar Linnéuniversitetet ett samtal mellan forskare, politiker och journalister med fokus på informationspåverkan, desinformation, faktakontroll och om reglering ger oss en starkare motståndskraft.
Seminariet är ett samarbete med Vetenskap & Allmänhet som ansvarar för Arenans dagsprogram på temat evidensbaserat beslutsfattande.
I samtalet medverkar:
- Andreas Önnerfors, medieforskare vid Medieinstitutet Fojo, Linnéuniversitetet. Projektledare för Faktajouren som ska öka journalisters kunskaper om informationspåverkan och factchecking. Gav 2024 ut boken Konspirationsteorier. Meningsskapande berättelser i historia och nutid och fick tidigare i år Zibetska priset av Svenska Akademien.
- Jenny Westerstrand, lektor i rättsvetenskap och del av forskningsmiljön En ifrågasatt demokrati vid Linnéuniversitetet. Forskar sedan länge om mäns våld mot kvinnor, och var koordinator för den första omfångsundersökningen av mäns våld mot kvinnor i landet, Slagen dam – mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige. Var 2018–2024 ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinno- och tjejjourer i Sverige.
- Martin Tunström, flerfaldigt prisbelönad ledarskribent och politisk chefredaktör vid Barometern-OT i Kalmar. Har uppmärksammats för sin opinionsjournalistik som bygger på fördjupning, faktagranskning och analys, och driver mot ett mer fördjupat innehåll. Är stilbildande för de regionala mediehusens betydelse i samhällsdebatten och för sitt bidrag till en nyanserad debatt.
- Jeanette Gustafsdotter, VD för Helsingborg Arena&Scen, som förenar näringsliv, kultur, evenemang och idrott. Är journalist och jurist med inriktning mot medierätt och har varit faktagranskande journalist, VD för Tidningsutgivarna, generalsekreterare för Sveriges muséer samt kultur- och demokratiminister. Är sedan länge engagerad i frågor om hat och hot och hur det påverkar individ och samhälle, särskilt intresserad av den grundlagsskyddade yttrandefriheten.
Samtalet leds av Douglas Brommesson, professor i statsvetenskap vid Linnéuniversitetet. Forskar framför allt på utrikespolitiskt beslutsfattande, småstaters utrikespolitik och civilt försvar. Ett av de senaste forskningsprojekten syftar till att skapa mer kunskap och förståelse för samhällets förutsättningar att utveckla, stärka och inrikta det civila försvaret.
Länk till programmet hittar du här.
Välkommen att delta!
Tidpunkt: onsdag 25/6 16:30-17:30 följt av mingel.
Seminariet webbsänds av Vetenskap & Allmänhet.
📍Plats, se nedan.
Medverkande:
Andreas Önnerfors är medieforskare verksam vid Medieinstitutet Fojo på Linnéuniversitetet. Som projektledare för Faktajouren arbetar han för att öka svenska journalisters kunskaper om informationspåverkan och factchecking samt verifikation av digitalt innehåll. 2024 utkom hans bok ”Konspirationsteorier. Meningsskapande berättelser i historia och nutid” och tidigare i år fick Önnerfors ta emot Zibetska priset av Svenska Akademien.
Jenny Westerstrand, är lektor i rättsvetenskap och arbetar och forskar vid Linnéuniversitetet. Westerstrand har under många år forskat om mäns våld mot kvinnor, bland annat var hon koordinator i den första stora omfångsundersökningen av mäns våld mot kvinnor i Sverige, Slagen dam – mäns våld mot kvinnor i jämställda Sverige. Under 2018-2024 var Wetterstrand ordförande för Roks, Riksorganisationen för kvinno– och tjejjourer i Sverige. Svensk och europeisk lagstiftning för olika plattformar är ett område Westerstrand också intresserar sig för.
Martin Tunström, är flerfaldigt prisbelönad ledarskribent och politisk chefredaktör vid Barometern-OT. Tunström har uppmärksammats för sin opinionsjournalistik som bygger på fördjupning, faktagranskning och analys och driver mot ett mer fördjupat innehåll. I sin gärning är Tunström stilbildande för de regionala mediehusens betydelse i samhällsdebatten och för sitt bidrag till en nyanserad debatt.
Jeanette Gustafsdotter, är VD för Helsingborg Arena&Scen, en mötesplats som förenar näringsliv, kultur, evenemang och idrott. Gustafsdotter är utbildad journalist och jurist med inriktning på medierätt. Hon har varit verksam som faktagranskande journalist på SvT, skrivit Murvlarnas lagbok, varit VD för Mäklarsamfundet och därefter Tidningsutgivarna, varit generalsekreterare för Sveriges muséer samt kultur- och demokratiminister. Gustafsdotter är sedan länge varit engagerad i frågor om hat och hot och hur det påverkar såväl enskilda som samtalsklimatet i samhället. Hon har bred kunskap om effekter av reglering och styrning av plattformar, sektorer och marknader.