När Kigalideklarationen, eller The Kigali Declaration on the Elimination of Violence Against Women in and through Media by 2034, antogs under African Women in Media-konferensen i Kigali 2023, markerades ett historiskt ögonblick. För första gången samlades medieaktörer, ledare, akademiker och utvecklingsorganisationer för att tillsammans utforma och anta ett verktyg för att bekämpa våld mot kvinnor. Ett år efter lanseringen har 99 medieorganisationer anslutit sig. Nu finns också en digital plattform där man kan följa utvecklingen mot målen.
Vad är Kigalideklarationen?
Deklarationen fungerar som en handlingsplan och sätter minimistandarder för att hantera könsbaserat våld. Den uppmanar en rad aktörer – medieorganisationer, föreningar, fackförbund, utbildningsinstitut, forskare, plattformar, finansiärer och tillsynsorgan – att anta och implementera dess kärnprinciper.
Deklarationens kärnprinciper
* Köns-etisk journalistik,
* Rättvis, balanserad och opartisk rapportering,
* Icke-diskriminerande bevakning,
* Implementering av policyer och utbildningar kring könsbaserat våld,
* Att vidta konkreta åtgärder.
Deklarationen är ett gemensamt ställningstagande som med fokus på just handlingskraft ska hjälpa till att bygga säkra, etiska och inkluderande medier som värdesätter respekt och integritet.
Att skriva under deklarationen innebär att man åtar sig att skapa förändring och får tillgång till resurser, utbildning och ett tydligt ramverk för att avancera användandet av ett etiskt förhållningssätt till könsrelaterat våld, i och genom media, över hela den afrikanska kontinenten.
– Formuleringen ”i och genom media” syftar till att belysa både direkta problem inom mediebranschen och att använda media som en kraftfull resurs för förändring. Hur kvinnor porträtteras i media kan förstärka stereotyper eller skapa skadliga narrativ, genom exempelvis sexualisering eller negativa könsroller. Där har media en väldigt viktig roll att spela i att bidra till den förändringen i samhället. Samtidigt utsätts kvinnliga journalister för trakasserier, exkludering och diskriminering på sina arbetsplatser, något vi sett i en serie studier vi har gjort i flera afrikanska länder (”Barriersrapporterna”), säger Agneta Söderberg Jacobson, Fojos expert på jämställdhet i media.
Deklarationen uppmanar medieorganisationer, föreningar, fackförbund, utbildningsinstitut, forskare, medieutvecklingsorganisationer, finansiärer, individuella innehållsskapare samt plattformar och tillsynsorgan att anta och implementera dess kärnprinciper kring könsrelaterat våld och sätter på så sätt en minimistandard för alla undertecknare.
Läs hela The Kigali Declaration on the Elimination of Violence Against Women in and through Media by 2034 här.
Fokus på handlingskraft
Deklarationens digitala plattform gör det möjligt att underteckna som individ eller organisation. Undertecknare kan skapa handlingsplaner baserade på deklarationens kategorier och välja vilka åtgärdspunkter de vill arbeta med.
Varje åtgärdspunkt är kopplad till specifika aktiviteter med tydliga instruktioner. Plattformen ger användarna möjligheten att:
- Lägga till uppgifter och dokument,
- Sätta tidsramar,
- Spåra och dokumentera framsteg.
Framstegen beräknas som en procentuell genomförandegrad och resulterar i en rapport. Resultatrapporten skickas vidare till en rådgivande kommitté och rankas enligt ett system med tre nivåer: guld, silver eller brons. Rankningen publiceras på AWIM:s webbplats som ett mått på excellens och engagemang.
En gemenskap för förändring
Plattformen är mer än ett verktyg – den syftar till att skapa en gemenskap. Genom att samla resurser och dela framsteg ska medlemmar kunna hjälpa varandra. Systemet gör det även möjligt för forskare, finansiärer och andra intressenter att se hur långt en undertecknare har kommit i sitt arbete mot könsrelaterat våld och ge stöd för att uppnå ännu bättre resultat.
– Vi vill skapa en gemenskap där vi kan samla resurser, där du kan dela dina framsteg och där vi kan hjälpa varandra inom gemenskapen. Partner, finansiärer, forskare med flera kommer genom rankningssystemet kunna se dina framsteg och stödja dig för att nå ännu längre, något vi tror även kommer att vara en fördel när det gäller att bygga långsiktigt hållbara organisationer, säger Dr. Yemisi Akinbobola, medgrundare av AWIM och en av initiativtagarna till deklarationen.
Nästa steg
I november 2024 hade deklarationen 99 undertecknare. Med hjälp av plattformen och det internationella stödet siktar Kigalideklarationen på att vara en katalysator för förändring och säkerställa att våld mot kvinnor i och genom media bekämpas på alla nivåer.
För mer information och för att ansluta dig till initiativet, besök AWIM:s webbplats.