Sök
Stäng denna sökruta.

Datadriven klimatjournalistik ledde till böter för gruvföretag

Tatenda Chitagu tar emot sitt certifikat efter utbildningen. Foto: Oxpeckers.org

Zimbabwe är ett av de afrikanska länder som drabbats hårdast av västvärldens behov av naturresurser. Genom ett Fojo-stöttat projekt kunde journalisten Tatenda Chitagu tillsammans med organisationen Oxpeckers avslöja hur ett kinesiskt gruvföretag förorenade vattenkällorna för lokalbefolkningen. När myndigheterna fick nys om granskningen inledde de ett ärende som resulterade i dryga böter för gruvföretaget.

Bikita Minerals i den sydliga provinsen Masvigo i Zimbabwe är en av världens största lithiumgruvor och köptes 2022 av det kinesiska företaget Sinomine Resource Group. För något år sedan började befolkningen i närheten av gruvan klaga på att fisken som de livnärde sig på försvann och att flera vattenkällor i området sinade.

Den lokale frilansjournalisten Tatenda Chitagu började undersöka saken. Han var en av sex journalister som genom Oxpecker-projekten Powertracker och WildEye fått lära sig arbeta med datadriven journalistik inom främst klimatområdet.

– Jag har arbetat med klimatjournalistik de tre senaste åren och hos Oxpeckers fick jag redaktionell handledning och mentorskap men framför allt fick jag lära mig att gräva efter data som jag kan använda i mina granskningar och hur jag analyserar och visualiserar den datan på ett bra sätt, säger Tatenda Chitagu.

Oxpeckers Center for Investigative Environmental Journalism är en organisation som kombinerar traditionell grävande journalistik med dataanalys och geo-mapping för att belysa klimatbrott och spåra kriminella organisationer. Organisationen är inte vinstdrivande och man jobbar oftast med specifika projekt med externa finansiärer – exempelvis Fojo.

– PowerTracker och WildEye är två exempel på hur vi arbetar, där vi byggt ett verktyg som kan spåra projekt för förnybar energi och avveckling av kolkraftverk i Sub-Saharan Africa, säger projektledaren Roxanne Joseph.

Roxanne Joseph projektledare för Oxpeckers.

– Oxpeckers grundades redan 2012 av Fiona Macleod efter att hon fått ett stipendium under GIJC 2011 (Global Investigative Journalism Conference). Vi genomför utbildningar och efter en av dessa fick kursdeltagarna pitcha sina stories till oss. Vi valde ut sex av dem till att bli våra ”grantees” under PowerTracker-projektet.

Och det är inte bara historien med Bikita Minerals som publicerats – ytterligare tre stories har publicerats som ett resultat av framgångsrikt grävande och mentorskap: ett reportage om missförhållande inom miljöadministrationen i Zimbabwe, en artikel om tjuvskyttar och kolgruvor i Matabelelandprovinsen och en granskning som visar hur elbristen leder till en illegal marknad för kol som ökar nedhuggning av viktig regnskog.

– Vi publicerar allting på vår sajt under Creative Common-licens vilket innebär att även andra kan publicera våra texter om de ger kredd. Exempelvis kördes Bikita Minerals-storyn även hos Zimbabwe Broadcasting Corporation (ZBC) och statliga The Chronicle, säger Roxanne Joseph.

Fakta
  • Oxpeckers publicerar allt sitt material online på på sin egen sajt Oxpeckers.org och hos andra etablerade mediahus.
  • Räckvidden hos deras sociala medier är drygt 375 000 personer.
  • De sex journalister som blev ”grantees” under det Fojostödda PowerTracker-projektet var Tatenda Chitagu (frilans), Mandla Tshuma (frilans), Nokuthaba Mathema (Harare Polytechnic), Nqobile Tshili (Chronicle) samt Nkosana Vuma och Yolanda Moyo från Zimbabwe Broadcasting Corporation.
Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.