Behovet av fria medier i Myanmar är större än någonsin

Protester i Hpa-An mot militärkuppen. Foto: Wikimedia Commons
Hem/Nyheter/Behovet av fria medier i Myanmar är större än någonsin

Det brukar sägas att den allmänna opinionen bara orkar med att bry sig om en kris i taget. Och då säger jag att just i dag, den 1 februari, måste alla bry sig om det som händer i Myanmar och det som hände i landet för exakt ett år sedan då militären tog makten i en kupp.

Något av det första som hände efter kuppen var att juntan stängde ner flera stora nyckelmedier och bara tillät sina egna tv-kanaler att sända fullt ut. Många burmeser måste därför få sin information via andra kanaler – det vill säga sociala medier, vilket i praktiken i Myanmar innebär enbart Facebook. Under helgen efter kuppen ströps informationsåtkomsten ytterligare då teleoperatörerna tidvis tvingades att blockera Facebook och associerade plattformar (Messenger, WhatsApp, Instagram) i ett försök att förhindra demonstrationer.

Jag, och många med mig, befarade då vad utvecklingen i Myanmar också kunde leda till i form av repressiva åtgärder från andra ledare i regionen. Och under det gångna året har situationen successivt förvärrats. Precis som man befarade vid maktövertagandet lever Myanmar i dag under samma typ av censur som för tio år sedan. Enskilda journalister trakasseras, förföljs eller till och med försvinner och många har tvingats i landsflykt, både enskilda journalister och medieorganisationer.

De modiga journalister som fortfarande finns i landet lever under enorm personlig risk och senast i julas dödades journalisten Sai Win Aung i en attack. Minst 49 journalister sitter fängslade.

Behovet av fria medier och journalistik har aldrig varit större i landet. Det är viktigt att inte bara fokusera på situationen för den fängslade förra ledaren Aung San Suu Kyi, utan även stötta de många unga burmeser som hoppas på ett fritt och demokratiskt Myanmar och som i många fall leder protesterna mot militärjuntan i dag.

Behovet av fri journalistik som kan berätta om vad som händer i landet är större än någonsin. Behovet att stötta de modiga journalister som fortsätter rapportera enormt.

Här kan du läsa mer om vad Fojo gör i Myanmar.

Kersti Forsberg

Paul Rapacioli, verksamhetschef på Fojo.