Vi som jobbar på Fojo

Ledningsgrupp

 • Anita Hall

  Chef för ekonomi och samordning
 • Annicka Flovin

  Chef utbildningar och tematiska projekt
 • Katarina Zwinkels

  Chef internationella utvecklingsprogram
 • Kersti Forsberg

  Verksamhetschef
 • Lars Tallert

  Chef internationell policy och utveckling

Anita Hall

Chef för ekonomi och samordning anita.hall@lnu.se +46 470 70 80 29 +46 772 28 80 00

Utbildad frisör och hann med några år hos stjärnfrisören Björn Axén på 80-talet. Men sedan 2006 har Anita haft olika roller inom Linnéuniversitetet. Innan dess var skånskan från Degeberga med och startade Ikanobanken.
Utbildad civilekonom som chefar över Fojos ekonomi.
Anita älskar att vara i sin trädgård och bli skitig och svettig. Och så är hon en hejare på handarbeten och var nära att slå ett världsrekord 2015. Men en 405 kvadratmeter stor mormorsfilt som breddes ut på Stortorget i Växjö räckte inte. Ett gäng kineser var ännu värre.

Annicka Flovin

Chef utbildningar och tematiska projekt annicka.flovin@lnu.se +46 480 44 67 18 +46 730 65 96 82

Att utbilda journalister har varit Annickas passion långt före hon kom till Fojo 2019. Först åtta år som kursansvarig på Tollare folkhögskola och sedan rektor och vd i nio år för Poppius journalistskola. Men i grunden är hon journalist. Annicka har jobbat på de fyra Stockholmsdrakarna, men också på Eskilstuna-Kuriren och med bistånds- och miljöjournalistik i eget företag. Popkollo, musikkurser för unga tjejer, ligger Annicka varmt om hjärtat. Men hon drar gärna en vits som ståuppare också om hon ges tillfälle.

Katarina Zwinkels

Chef internationella utvecklingsprogram katarina.zwinkels@lnu.se +46 480 44 64 01 +46 705 88 36 15

Dalkulla född i Mora och ekonom. Började sitt yrkesliv inom Bonnierkoncernen och hamnade senare i Paris. Där jobbade hon med medieutveckling på WAN-IFRA, en världsorganisation för tidningar och nyhetsförmedlare. Kom till Fojo 2012 som projektekonom med fokus på den internationella verksamheten.
Katarina är sportig och har klarat både Vasaloppet och maror. Och ett lopp i Senegal under beskydd av fransk militär.

Kersti Forsberg

Verksamhetschef kersti.forsberg@lnu.se 0480-44 64 13 0730-92 64 13

Skånskan som i nästan 30 år var dagspressjournalist på Helsingborgs Dagblad/Sydsvenskan. Kersti hade en rad chefsroller, bland annat som redaktionschef på Helsingborgs Dagblad och chefredaktör på City i Skåne, innan hon 2016 fick sitt drömjobb. Som Fojochef kan Kersti äntligen kombinera journalistiken med intresset för internationella utvecklingssamarbeten som hon haft sedan hon gick U-linjen på Tomelilla Folkhögskola 1986.
Kersti både dansar och undervisar i NIA, en träningsform som blandar av dans, kampsport och yoga.

Lars Tallert

Chef internationell policy och utveckling lars.tallert@lnu.se +46 480 44 64 04 +46 708 31 88 00

Lars är född i Stockholm men uppvuxen i hela Sverige, från Malmö i söder till Holmsund i norr, och däremellan Hedemora och Rättvik.
Innan Fojo, där Lars började 2012, var Lars frilans och stringer åt Sydsvenskan i Centralamerika.
Han har även hunnit med att vara marknadschef på Sveriges folkparker, Folkoperan och Kulturhuset i Stockholm. Och rådgivare åt både Ukrainas regeringskansli och den kurdiska regionala regeringen i Irak. När Lars inte jobbar på Fojo spelar han musik – mest piano och fiol – och läser.

Personal

 • Agneta Söderberg-Jacobson

  Genderexpert och senior rådgivare
 • Alona Melnyk

  Internationell projektsamordnare
 • Anders Behrmann

  Kommunikatör
 • Anki Wood

  Internationell projektledare
 • Anna Fahgén

  Monitoring and Evaluation-rådgivare (tjänstledig)
 • Anna Maris

  Projektledare Bangladesh
 • Annelie Frank

  Projektledare Faktajouren
 • Antonio Barberini

  Internationell projektekonom
 • Birgitta Bergman

  Kurs- och projektsamordnare
 • Caroline Hammargren

  Fundraiser och programhandläggare
 • Diana Sander

  Internationell projektsamordnare
 • Hanna Andersson

  Projektledare Demokratijouren
 • Hoa Ta Quynh

  Programsamordnare Vietnam
 • Jessica Svensson

  Kurssamordnare
 • Jocke Nyberg

  Monitoring and Evaluation-rådgivare
 • Johanna Ejderstedt

  Internationell projektsamordnare
 • Josefine Hornberg

  Internationell projektsamordnare
 • Kajsa Törnroth

  Internationell projektledare
 • Karl Nilsson

  Kommunikatör
 • Lena Thunborg

  Ekonom
 • Marie Nilsonne

  Internationell projektekonom
 • Nai Nai

  Projektledare Sydostasien
 • Robert Winter

  Internationell projektekonom
 • Sara Karlén

  Projektsamordnare
 • Sofia Hultqvist

  Projektledare Bangladesh (föräldraledig)
 • Sofie Gullberg

  Projektledare CHARM & Internationell Projektsamordnare Etiopien
 • Søren Østergaard Sørensen

  Projektledare Etiopien
 • Stina Oskarsson

  Monitoring and Evaluation-rådgivare
 • Tilde Buckley

  Ekonom & samordnare
 • Veronika Menjoun

  Internationell projektledare
 • Yu Lwin Soe

  Projektsamordnare Myanmar

Agneta Söderberg-Jacobson

Genderexpert och senior rådgivare agneta.soderbergjacobson@lnu.se +46 480 44 64 11 +46 708 17 56 55

Agnetas första journalistjobb var som lokalreporter i Hedemora och Kristianstad. Intresset för internationella frågor och språk lockade henne utomlands. Pluggade ryska i Moskva när Sovjetunionen fallit sönder och rapporterade sedan från området under tio år. 1998 höll hon sin första Fojokurs för ryska journalister och fortsatte sedan att göra uppdrag som konsult. Projektledare på Fojo 2007 – 2017 för Belarus och Myanmar. Jobbar nu som rådgivare med jämställdhet som expertområde. Har skrivit flera rapporter om kvinnor, fred och säkerhet.

Anders Behrmann

Kommunikatör anders.behrmann@lnu.se +46 480 44 64 19 +46 702 29 32 29

Började som sportredigerare på Skånska Dagbladet 2000. Gjorde sedan kortare gästspel på Aftonbladet, Expressen och Svenska Dagbladet innan han blev nattchef på tidningen City i Skåne och på Sydsvenskan.
Anders som har studerat bioteknologi vid SLU lämnade mediebranschen i några år. Men efter några volontärrundor för Fojo i Rwanda kom han tillbaka. Då som kommunikatör på Fojo, 2018. Malmöson som veckopendlar till Kalmar. Träningsformen crossfit är en passion. Anders var med och grundade Svenska Förbundet för Funktionell Fitness och sitter även i styrelsen för det internationella förbundet.

Anki Wood

Internationell projektledare anki.wood@lnu.se +46 480 44 64 17 46 739 64 84 88

Har varit journalist sedan 1986. Jobbat på bland annat Dagens Nyheter, Sveriges Radio och tidningen Omvärlden, där hon var chefredaktör. Anki har även varit pressekreterare på utbildningsdepartementet och hon har dessutom frilansat i många år. Kom till Fojo 2015 för att hon ville vara med och bygga upp något. I Ankis fall är det projekten i Kenya och Rwanda, två länder hon lärt sig älska och vars mediesituation hon gärna jämför. I Kenya intresserar hon sig för hur journalistiken fungerar i ett land plågat av korruption. I Rwanda handlar det om synen på pressfrihet i skuggan av ett folkmord.

Anna Fahgén

Monitoring and Evaluation-rådgivare (tjänstledig) anna.fahgen@lnu.se +46 480 44 64 14 +46 706 16 04 25

Anna har arbetat inom internationellt utvecklingssamarbete sedan 2011, med erfarenhet som spänner från gräsrötter till FN. Efter tre år i Kenya flyttade Anna tillbaka till Sverige och började jobba på Fojo 2014. Som rådgivare för resultatuppföljning och utvärdering ser Anna till att vässa Fojos metoder för att kvalitetssäkra projekt och undersöka om Fojo och partners gemensamt bidrar till att skapa förändring.

Anna Maris

Projektledare Bangladesh anna.maris@lnu.se + 46 480 44 64 23 +46 702 86 19 31

Har en bakgrund som journalist, redaktör och redaktionell utvecklare. Hon började sin journalistkarriär som ungdomsreporter på Kristianstadsbladet och har bland annat startat en radiostation i Moskva, drivit ett miljötidningsförlag i Storbritannien och varit chefredaktör inom kooperativägd media. Hon är för närvarande tjänstledig från Sveriges Radio där hon arbetat som digital redaktör, programutvecklingschef, redaktionell utveckling, samt med medieutvecklingsprojekt i Ukraina. Anna vikarierar för Sofia Hultqvist som är föräldraledig.

Annelie Frank

Projektledare Faktajouren annelie.frank@lnu.se

Ridläraren som lämnade stallet och blev journalist i slutet av 90-talet. Annelie hade en rad olika tjänster på Barometern, där hon jobbade i drygt tio år. På P4 Kalmar var hon grävande reporter och fick Smålands journalistpris för ett avslöjande som gjorde att landshövdingen tvingades avgå. Hängiven Rwanda-volontär, som varit på Fojos projekt i tre omgångar. I dag hjälper hon journalister att bli bättre på att verifiera om makthavares påståenden och virala ”sanningar” stämmer, som projektledare för Faktajouren. Annelie kom till Fojo våren 2018.

Antonio Barberini

Internationell projektekonom antonio.barberini@lnu.se +46 480 44 64 22 +46 725 47 23 08

Sydafrikan, född i Johannesburg, som kom till Fojo 2015. Det är Tony som ser till att kvalitetssäkra hela Fojos ekonomi. Som ekonom har Tony tidigare varit koncernredovisningschef på ett vattenteknikföretag i Emmaboda och jobbat med hedgefonder i Dublin. När han tröttnar på siffrorna plockar han gärna fram surfbrädan. Han klarar flera discipliner – våg, kite och vind, men kanske inte samtidigt. När vågorna eller vinden inte håller måttet cyklar, vandrar eller läser Tony gärna. Gärna tillsammans med familjen.

Birgitta Bergman

Kurs- och projektsamordnare birgitta.bergman@lnu.se +46 480 44 64 02 +46 702 59 11 72

Att bo på Öland och jobba på Fojo, där hon får träffa folk från hela Sverige och världen är en ynnest, tycker Birgitta. Gittan, som hon kallas, kom till Fojo redan 1999 och minns hur all korrespondens med kursdeltagare och elever bara skedde med brev då. Gittan, som är född i Stockholm, men kom till Öland när hon började skolan, jobbade på reklambyrå åren före Fojo. Vänner och familj, inte minst barnen som pluggar i Stockholm och Halmstad, umgås hon gärna med.

Caroline Hammargren

Fundraiser och programhandläggare caroline.hammargren@lnu.se +46 480 44 67 12 +46 722 05 41 40

Jobbade i flera år på FN:s projektkontor, UNOPS, med partnerskapsutveckling, externa relationer och kommunikation, senast i Sydsudan. Caroline är utbildad journalist och språkvetare och har tidigare jobbat som redaktör, språklärare och som journalist på lokaltidningar i Sverige och på tidskriften Monocle i London. Hon har länge arbetat utomlands och bland annat bott i Spanien, Sudan och Danmark. Varken danska vindar eller Khartoums gassande hetta har kunnat hindra henne från favorithobbyn löpning.

Diana Sander

Internationell projektsamordnare diana.sander@lnu.se +46 725 94 96 85

Diana tog en examen i filologi i födelselandet Ryssland, där hon sedan jobbade i flera internationella företag. Bland annat som arbetsledare på ett företag som tillverkade utrustning för hörselskadade under vinjetten ”Hear the world”. Diana kom till Fojo 2017 som projektkoordinator för ett projekt i Östeuropa. Före det var Diana utbildningsadministratör på Linnéuniversitetet. Hon tillbringar så mycket tid hon kan med familjen på sitt favoritställe – sommarstugan på Öland.

Hanna Andersson

Projektledare Demokratijouren hanna.andersson@lnu.se

I tio år var hon lokalredaktör på Norrköpings Tidningar och en mästare på att använda Facebook i sitt arbete. Hanna hade över 2 000 följare och kommunicerade dagligen med dem. Det roligaste jobb hon haft. Efter några chefsjobb på NT/Corren och en kort period som presstalesperson på Polisen var det dags för Demokratijouren. Fokus ligger på att hjälpa journalister i hela Sverige att hantera hot och hat.
Annars paddlar Hanna gärna kajak eller lyfter tungt. Och så älskar hon röda skor.

Hoa Ta Quynh

Programsamordnare Vietnam hoata.quynh@lnu.se

Bosatt i Hanoi där hon började sin journalistbana som reporter på Viet Nam News, en engelskspråkig tidning. Hoa var senare utlandschef på webbtidningen Infonet. Var översättare för några internationella medieprojekt i Vietnam innan hon började på Fojo som översättare. Nu är Hoa nationell projektkoordinator för Fojos projekt i Sydostasien.
Omvittnad som en glädjespridare med enorm energi. Den får hon bland annat använda på badmintonbanan, minst tre gånger i veckan.

Jessica Svensson

Kurssamordnare jessica.svensson@lnu.se +46 480 44 64 30 +46 767 79 49 07

Började på Fojo 2008, då som serviceansvarig på det idag insomnade internatet. Men efter ett vikariat som kurssamordnare fick Jessica tjänsten som hon fortfarande har. Jessica är från Kalmar och innan tiden på Fojo jobbade hon på ett serviceföretag i Kalmar. När Jessica inte är på Fojo umgås hon med familj och vänner. På sommaren helst vid havet.

Jocke Nyberg

Monitoring and Evaluation-rådgivare jocke.nyberg@lnu.se +46 70 317 32 24

Arbetade som journalist från det tidiga 1970-talet fram till mitten av 1990-talet, bland annat på lokaltidning i Nacka, Dagens Nyheter och Expressen. Därefter biståndshandläggare på Rädda Barnen, Fonden för mänskliga rättigheter och Sida samt gjort inhopp som diplomat på utrikesdepartementet (ambassad). Har också cirka 15 års erfarenhet som fristående konsult, med utvärderingar och resultatstyrning som specialitet. Team leader i 30+ utvärderingar i cirka 25 länder (förutom Latinamerika, Asien, Östeuropa och Palestina). Dubbel akademisk examen i mänskliga rättigheter. Särskilda intresseområden: Yttrandefrihet och mänskliga rättighetsförsvarare i konfliktmiljöer och stater med svaga institutioner.

Johanna Ejderstedt

Internationell projektsamordnare johanna.ejderstedt@lnu.se +46 480 44 60 29 +46 730 28 69 97

Bakgrund inom mänskliga rättigheter och blev tidigt i karriären biten av ”the African bug” vilket ledde till flera års arbete i sydöstra Afrika. Fojo arbetar hon inom programmen i Kenya, Rwanda och Zimbabwe. Hemvändande ölänning som älskar det lugna livet på ön. På fritiden spenderar hon tid med familj och vänner, är ute naturen, yogar och spelar piano; ett nyupptaget intresse som har varit vilande i 25 år.

Josefine Hornberg

Internationell projektsamordnare josefine.hornberg@lnu.se +46 480-44 63 92 +46 70-249 75 19

Utbildad lärare i religion och historia och med masterutbildningar i internationella relationer/historia, samt development management med 20-talet års arbete med utvecklingsfrågor av olika slag. Tror på människans inneboende kraft till stordåd och vikten av att frihet ges till det. Pendlar mellan Malmö och Kalmar efter ett antal år i Östafrika.

Kajsa Törnroth

Internationell projektledare kajsa.tornroth@lnu.se +33 6 64 44 02 02

Kajsa tog sin journalistexamen vid Helsingfors Universitet och jobbade sedan i 15 år för både press, radio och tv. Främst på Yle och Hufvudstadsbladet, men också som frilans i Frankrike, Afrika och på Balkan, kort efter kriget i forna Jugoslavien. 2001 började Kajsa på den internationella utgivarorganisationen WAN i Paris, där hon hade en rad olika roller, bland annat som ansvarig för deras pressfrihetsavdelning. Kajsa anställdes på Fojo 2015 och jobbar främst med projekten i Somalia och Zimbabwe.

Lena Thunborg

Ekonom lena.thunborg@lnu.se +46 480 44 64 29 +46 703 52 90 32

Med tanke på att Lena redan som barn hade en passion för kassaapparater och räknemaskiner är det kanske inte så konstigt att hon jobbar som ekonom. Först på byggföretag och industrier innan hon 1998 hamnade på Fojo, först som kursadministratör. Lena är uppvuxen i Mariestad, gillar att fixa i trädgården och renovera sitt torp. Hon läser också många deckare och lyssnar på musik. Och köket har en speciell plats i hennes hjärta. Matlagning är som meditation, tycker hon.

Marie Nilsonne

Internationell projektekonom marie.nilsonne@lnu.se +46 480 44 64 08 +46 727 14 86 50

Utbildad vid Handelshögskolan Stockholm. Marie jobbade 14 år i bankvärlden, på SEB, och en period på Adoptionscentrum innan hon började på Fojo 2017. Marie ansvarar för ekonomin i Rwanda, Kenya, Bangladesh och Sydostasien. Men även för Öst- och Centraleuropa, de så kallade ECER-projekten. På fritiden är Marie en stor kulturkonsument. Går gärna på teater, opera och bio. Dessutom försöker hon hinna med att träna. Jobbar på Fojos kontor i hemstaden Stockholm, där hon också är född.

Nai Nai

Projektledare Sydostasien nai.nai@lnu.se

Uppvuxen I Myanmar, men flyttade till Bangkok 2004 för att ta en masters i utbildning vid Thailand Assumption University. I mer än tio år jobbade Nainai på SEAPA, en pressfrihetsorganisation med säte i Bangkok. I flera år var hon ansvarig för deras utbildningsprogram för erfarna journalister i Sydostasien. På Fojo är hon regional projektledare fokuserad på Kambodja, Laos, Myanmar och Vietnam. Nai Nai gillar läsa spirituella böcker och vara ensam i naturen, bara i sällskap med träd och berg.

Robert Winter

Internationell projektekonom robert.winter@lnu.se +46 480 44 61 47 +46 722 40 35 05

Uddevallason som tog sig till Kalmar via Helsingborg. Som ekonom har han jobbat både hos en fondrådgivare och ett multinationellt industriföretag. Kom till Fojo 2017 med förhoppningen att jobba med något som gör världen bättre.
Får han som småbarnsförälder lite egentid knyter han gärna på sig joggingskorna och tar en runda. Innan siffrorna tog kommandot i hans liv var Robert massageterapeut, både på en kiropraktorklinik och ett gästspel på ett kryssningsfartyg.

Sara Karlén

Projektsamordnare sara.karlen@lnu.se +46 480 44 64 07 +46 725 86 72 50

Småländskan som bytte Växjö mot Kalmar. Först som projektledare på den ideella föreningen Kumulus som jobbar med ungdomar. Hon har också ett förflutet i turistbranschen, både på Ölands turistbyrå och Kalmar läns museum. Till Fojo kom Sara 2015 för att hon ville jobba för fri, oberoende och professionell journalistik med Kalmar som bas och världen som arbetsplats. När hon inte hänger på Fojo är Sara gärna ute i naturen, tränar och umgås med nära och kära. Är det soligt blir hon på extra gott humör.

Sofia Hultqvist

Projektledare Bangladesh (föräldraledig) sofia.hultqvist@lnu.se +46 480 44 64 32

Grävande journalistik ligger Sofia varmt om hjärtat. Hon har själv gjort globala gräv, men ser nu till att utveckla grävandet i Bangladesh. Det finns mycket att avslöja och behovet av transparens är stort, säger hon. Sofia började sin journalistiska bana på Sveriges Radio och tycker fortfarande att radio är den ultimata formen av journalistik med röster och närhet. Under några år drev researchbyrån Factiwise. Sofia, uppvuxen i Göteborg, har åkt Vasaloppet med för små pjäxor. Det var inte bra för naglarna.

Sofie Gullberg

Projektledare CHARM & Internationell Projektsamordnare Etiopien sofie.gullberg@lnu.se +46 480 44 64 09 +46 730 83 64 09

Sofie är statsvetare med lång erfarenhet av internationellt biståndsarbete och medieutveckling. Innan hon började jobba på Fojo 2016 har hon bott och jobbat i Sydafrika, Storbritannien och Tanzania. På Fojo leder hon CHARM (Consortium for Human Rights and Media) och stöttar Fojo/IMS programmet i Etiopien. Hon tycker om att resa, laga mat, praktisera yoga och gå på långa promenader med sin familj på Alvaret.

Søren Østergaard Sørensen

Projektledare Etiopien soren.ostergaardsorensen@lnu.se +45 25 61 25 69 +251 944 272 926

Han har en lång erfarenhet som journalist. Började 1988 och var utrikeskorrespondent i både Berlin och Prag för danska Berlingske Tidende, där han sedan var chefredaktör 1996–2001. Under några år var han också utvecklingsdirektör för norska Orkla Media. Sedan 2010 har Sören jobbat med att utveckla medier ibland annat Mellanöstern, Östeuropa och Asien. I Irak och Vietnam introducerade han läsar- och tittarundersökningar för att för att förbättra mediernas kvalitet och affärer. I dag ansvarar Søren för Fojos projekt i Etiopien.

Stina Oskarsson

Monitoring and Evaluation-rådgivare stina.oskarsson@lnu.se +46 480 44 61 90 +46 701 83 16 52

Har lång erfarenhet av att arbeta med internationellt utvecklingsarbete. Både på hemmaplan och utomlands, främst Latinamerika där Stina bott och jobbat i både Equador och Bolivia. Har även varit en sväng på Folkbildningsrådet där hon jobbade med uppföljning av studieförbund och folkhögskolor. Började på Fojo hösten 2018 och flyttade då efter 25 år tillbaka – inte till Kalmar, men väl till Öland. På fritiden är det naturen som gäller: vandra, paddla, cykla och odla.

Tilde Buckley

Ekonom & samordnare tilde.buckley@lnu.se +46 480 44 64 57 +46 702 23 62 41

Kalmar var ett oskrivet blad ända fram till 2017 för Tilde. Då flyttade hon och familjen till Öland efter många år i London, där hon jobbade som ekonom.
Det är siffror som gäller också på Fojo, där Tilde är ekonom och samordnare sedan 2018. Med rötterna i myllan på Östgötaslätten har hon tagit med sig sina gröna fingrar till Öland. Tillsammans med sin man driver hon en chilifarm, specialiserad på heta såser. Så mycket mer än det hinner hon inte med på fritiden.

Veronika Menjoun

Internationell projektledare veronika.menjoun@lnu.se +46 480 44 64 15 +46 703 52 37 10

Jobbar som programansvarig med fokus på medieutvecklingen i Central- och Östeuropa. Har tidigare jobbat med projekt i Centralasien, Kaukasus och Jordanien. Efter sina universitetsstudier var Veronika stringer för olika medier i Östeuropa, samt som radioreporter på Radio Sweden. Veronika kom i kontakt med Fojo för första gången 1995 då hon anlitades som konsult. Bortsett från ett kort avbrott har hon varit Fojo trogen sedan dess. Översätt flertal studieböcker i journalistik från svenska till ryska.

Yu Lwin Soe

Projektsamordnare Myanmar yulwin.soe@lnu.se

En utbildning i statistik vid Yangun Insitute of Economics ledde Yu Lwin in i journalistiken. Hon vidareutbildade sig bland annat på Radio Netherlands Training Center och jobbade som journalist i tolv år. Sedan 2017 är hon projektsamordnare i hemlandet Myanmar. Hon gillar att stötta yngre journalister och få dem att samarbeta med medier utanför Myanmar. Det har lett till samarbete med TBS i Japan och SBS Radio Burmese i Australien. När Yu Lwin inte jobbar sjunger hon gärna.