Sök

Vad gör du under praktiken?

Josefin Ziegler, nyhetschef på SVTs lokala nyheter söder, och Nina Funke, Nyhetschef lokala nyheter Norra Sverige på SVT

Programmet Ny Kollega består av två delar. Under första terminen kommer du att lära dig allt om svensk journalistik. Godkänns du har du möjlighet till praktik på SVT, Schibsted och Bonnier. Vad gör man då på sin praktik? Josefin Ziegler, nyhetschef på SVTs lokala nyheter söder, och Nina Funke, Nyhetschef lokala nyheter Norra Sverige på SVT,  och har tagit emot många praktikanter och kan berätta vad en praktik går ut på.

Hur ser en dag för en lokaljournalist ut på SVT?

-På de allra flesta redaktioner börjar dagen med ett morgonmöte. Där tas idéer för dagen och framåt upp och planerna mejslas ut. Som reporter är det viktigt att bidra med uppslag som kan bli nyheter. Inom Lokala nyheter gör du i de flesta fall dina jobb från ax till limpa. Dvs du gör research, filmar, redigerar och skriver webbtexter. Du arbetsleds och coachas när det gäller både vinkel och utförande. Ibland jobbar du för dagen, med snabbare nyheter eller skickas ut för att liverapportera från en nyhetshändelse. Ofta jobbar du framåt med planerad journalistik. Då kan du ha flera dagar på dig för att arbeta med en publicering. Med jämna mellanrum arbetar du tidiga mornar eller kvällar.

Vad kan man förvänta sig som praktikant hos er?

-Nyhetstjänsten SVT Nyheter, med tillhörande lokala löp, är vår viktigast publiceringsplattform. Om du gör praktik inom SVT:s Lokala nyheter får du lära dig mycket om hur du når en publik med onlinejournalistik och framför allt med rörlig nyhetsvideo. Vi arbetar mot målgruppen 20-40 år. Du kommer utvecklas som journalist genom skickliga kollegor och arbetsledare. Du kommer lära dig mycket om lokaljournalistik och området du bevakar. På många av våra redaktioner arbetar ca 10-12 reportrar där du blir en i teamet. Vi lägger stort fokus på gott samarbete och bra arbetsmiljö.

Vad skulle du säga är viktigt att ha koll på som praktikant/hur ska man förbereda sig inför praktiken? 

-Det absolut viktigaste är att brinna för lokal journalistik, de nära frågorna som spelar roll i människors vardag, att du har egna idéer, är nyfiken, driven och vill utvecklas. Bra därför om du har lite koll på redaktionens bevakningsområde och utbudet från andra medier. Vi kommer ge dig en introduktion där du lär dig allt från policys till verktyg. Så du behöver vara mentalt förberedd på att du ska lära dig flera system, att det kommer ta tid innan du blir flyhänt. Det är därför bra att vara rustad med både nyfikenhet och tålamod. I gengäld får du kompetens i digital framkant som är efterfrågad på många mediebolag.

Varför är program som Ny Kollega viktigt enligt dig?

-Om SVT Nyheter kunna var angeläget och viktigt för hela befolkningen i Sverige behöver vi få in journalister som behärskar fler språk på våra redaktioner. Vi behöver journalister med nätverk i grupper som vi inte når ut till så bra idag och kunskap om fler kulturer. 

 

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.