Sök

Bli branschkollega

Som branschkollega gör du en insats för både framtidens journalister och den svenska mediebranschen. Du blir tilldelad en programdeltagare från Ny Kollega och tillsammans bollar ni kring journalistik och praktiserar det svenska språket.
Har du frågor kan du mejla vår projektledare Daniel S. Ogalde eller besöka vår Q&A där du får svar på de vanligaste frågorna gällande uppdraget som branschkollega.

Ny Kollega är en journalistutbildning som riktar sig till journalister med utbildning och/eller arbetslivserfarenhet utanför Sverige. Målet är att öka perspektiven inom svensk journalistik genom att hitta och integrera ny kompetens och kunskap. Ny Kollega erbjuder en teoretisk grund i svensk journalistik, språkutveckling samt möjlighet till praktiska erfarenheter som journalist på några av Sveriges största mediehus. Kursen ges delvis digitalt i samarbete med SVT, Bonnier News och Schibsted under ledning av Medieinstitutet Fojo.

Du har gärna arbetat som journalist i Sverige i några år och har både ett brinnande intresse för yrket samt ett upparbetat branschnätverk. Du är villig att lägga både tid och engagemang på ett roligt och utvecklande ideellt uppdrag där du är med och bidrar till fler perspektiv i den svenska mediebranschen.

Som branschkollega får du kontakt med en av våra deltagare i Ny Kollega, en framtida kollega. Med stöd av oss träffas ni för att bolla journalistik, praktisera svenska och inte minst umgås som man gör kollegor emellan.

Vi ser gärna att du i snitt lägger någon timme per vecka på kontakten med din kollega i Ny Kollega. Detta får gärna bestå av fysiska träffar i form av ex en fika, lunch eller promenad. Ni bestämmer själva i vilken form och omfattning ni ska ses men vi ser gärna att fysiska träffar planeras in med viss regelbundenhet. En gång i månaden har du även kontakt med projektledaren för Ny Kollega för en enklare avstämning. Detta kan om så önskas göras via mejl.

Syftet med ditt engagemang är att hjälpa din kollega navigera i det svenska medielandskapet, utveckla sina språkkunskaper i svenska och inte minst utöka sitt nätverk. Med detta bidrar du till det övergripande målet att öka perspektiven inom svensk journalistik. Inte minst har du roligt på vägen och hittar både en branschkollega och förhoppningsvis en vän.

Ny Kollega pågår från januari, då du tilldelas din kontakt, till december då våra deltagare examineras. Förutom kontakten med din kollega så är du också varmt välkommen att delta i programavslutningen i december.

Är det något som inte funkar i relationen mellan dig som branschkollega och din kollega ska du kontakta oss på Medieinstitutet Fojo. Utöver det är de olika utbildningsmomenten i Ny Kollega obligatoriska för deltagaren. Har man hög frånvaro och/eller blir underkänd riskerar man att stängas av från utbildningen. Detta innebär att ditt engagemang som branschkollega upphör. Som branschkollega är du fri att avsäga dig ditt uppdrag när som helst. Givetvis hoppas vi att du finner engagemanget både roligt och givande.

Intresseanmälan

Ladda upp ditt CV

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.