Sök

Frågor och Svar om Ny Kollega

Ny Kollega är ett samarbetsprojekt mellan Medieinstitutet Fojo, Sveriges Television, Schibsted och Bonnier News.
Kontaktpersoner:
Daniel S. Ogalde

Project manager

Sara Karlén

Programme coordinator

Syftet är att öka perspektiven inom svensk journalistik genom att hitta och integrera ny kompetens och kunskap i form av utrikes skolade journalister samt bidra till att de kan fortsatt verka som journalister.

Har man studerat eller arbetat som journalist utanför Sverige och vill bli verksam här så är Ny Kollega en bra möjlighet. Här får du med stöd av erfarna branschkollegor bygga upp ditt nätverk, utveckla dina språkkunskaper och praktisera inom svensk mediebransch.

En avklarad journalistutbildning och/eller arbetslivserfarenhet som journalist utanför Sverige. Du behöver också kunna grundläggande kunskaper i svenska då kursen enbart hålls på svenska.

Ny Kollega består av två delmoment som sträcker sig över totalt nio månader. Det första momentet är obligatoriskt och vid genomfört och godkänt delmoment får du möjligheten att göra praktik på ett mediehus i Sverige.

Ny Kollega är en kostnadsfri utbildning där kost, resa och logi ingår. Under praktiken utgår praktiklön.

Nej, du behöver klara det första kursmomentet för att ha möjlighet att få praktik. Detta får du genom aktiv närvaro samt inlämning av hemuppgifter. Du får löpande feedback från de arbetsgivare som tar emot praktikanter och det är även de som avgör vilka deltagare som får praktik.

Kursen är delvis digital och är utformad för att passa dig som studerar vid sidan av jobbet eller har andra åtaganden. Det finns begränsad möjlighet att i dialog med projektledare, ta del av kursmaterial i efterhand. Vid för hög frånvaro riskerar kursdeltagaren avstängning.

Även här är det viktigt att man lämnar in alla sina hemuppgifter i tid i annat fall riskerar kursdeltagaren avstängning.

Vid genomförd och godkänd  delkurs får du chans till en praktikplats på SVT:s lokala nyheter, Dagens Nyheter, Sydsvenskan, Expressen Lifestyle, Di-gruppen eller på någon av Bonnier News lokala redaktioner runt om i Sverige. Ambitionen är att hitta en redaktion som ligger geografiskt nära deltagarens boendeort men det kan förekomma resor. Tänk på att du varken garanteras praktikplats eller en praktikplats på en ort där du önskar.

Den betalda praktiken sträcker sig över fem månader. Som praktikant får du en handledare. Du får arbeta som journalist ute på fält, utveckla dina språkkunskaper och även bygga upp ditt nätverk. Målet är att du ska bli anställningsbar.

Nej, du kan ansöka när du vill under den månad ansökningssystemet är öppet – datum publiceras inom kort. Vi välkomnar även intresseanmälningar innan dess. Mejla dessa till Sara. Inga ansökningar kommer att godkännas efter att ansökan stängts.

Om du blir antagen så kommer du kallas till en rekryteringsdag. Datum för rekryteringsdagen släpps inom kort. Här kommer du bli intervjuad digitalt. Mer information får du om du går vidare i processen. Kommer du inte vidare så får du även då besked. Vi rekommenderar att ni tittar på er skräpmejl så att ni inte missar någon information.

Delvis. Ny Kollega består av digitala föreläsningar där du förväntas delta aktivt. Det förekommer också fysiska träffar/studieträffar i Stockholm och Kalmar där du ska kunna närvara under ett antal dagar. Det krävs 80% närvaro för att bli godkänd på den första delen av programmet.

Upp till femton deltagare kan gå Ny Kollega.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.