Sök

”Många redaktioner saknar mångfald”

Kim Malmgren, kriminalreporter på Expressen

Sedan 2014 har Kim Malmgren arbetat som kriminalreporter på Expressen. I sin roll bevakar han bland annat gängbrottslighet och kriminella nätverk. Nu väljer han att engagera sig i programmet Ny Kollega för att öka perspektiven i den svenska mediebranschen. 

-Min övertygelse att den bästa integrationen sker i möten mellan människor, oavsett om man pratar om vägen in på arbetsmarknaden eller att hitta sin plats som människa i ett nytt land. Jag tror på metoden och vill vara med och dra mitt strå till stacken. Sen tror jag också att det kan vara kul och förhoppningsvis ge mig lite nya insikter.

Programmet Ny Kollega är ett samarbete mellan Fojo, SVT, Bonnier News och Schibsted och har varit i gång sedan 2021 då man tog in sina första deltagare. Kim Malmgren är en av flera etablerade journalister som engagerar sig i programmet som så kallad Branschkollega. Tanken är att han tillsammans med en programdeltagare, dvs en ny kollega, ska kunna bolla journalistik, tips, råd och inte minst perspektiv. Något som kan behövas inom den svenska mediebranschen.

-Dessvärre är min bild att väldigt många redaktioner antingen helt saknar mångfald – eller har det i väldigt liten utsträckning. Samtidigt upplever jag att detta är något man strävar efter att förbättra eftersom det finns positiva fördelar med en – i alla avseenden – diversifierad journalistkår. Jag tror att mediebranschen har varit för dålig på att locka personer med annan bakgrund att söka sig till journalistyrket.

Men varför ska svenska redaktioner prioritera mångfald?

-På några decennier har Sverige gått från att vara ett väldigt homogent land till att bli ett samhälle med stor mångfald. Journalistkåren har inte alls gjort samma resa. Språkkunskaper, personliga nätverk och förståelse för vissa kulturella fenomen kan vara ovärdeligt för att möjliggöra viktig journalistik i miljöer som annars riskerar att lämnas obevakade.

Vad kan journalister som du göra för att få in fler perspektiv i svensk media?

-Glöm den gamla parollen ”gräv där du står” och våga ge dig in i kulturella sammanhang som du känner är ”konstiga” eller som du inte bottnar i. Det är så man lär sig. För egen del har jag rapporterat mycket om gängkriminalitet de senaste åren – och jag känner att för varje dag som går så får jag en större förståelse för de stora och otroligt komplexa samhällsstrukturer som ligger bakom våldet.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.