Sök

Justin fick jobb via Ny Kollega

Journalisten Justin Yarga, en av deltagarna i journalistprogrammet Ny Kollega, arbetade tidigare på bland annat Le Monde Afrique i Burkina Faso. I sommar har han fått jobb som journalist på Sydsvenskan.

Hur började du med journalistiken?
– Jag utbildade mig till jurist men ville alltid bli journalist. Utan någon egentlig utbildning så startade några vänner och jag en tidning och på den vägen är det. Det som är mest intressant är att berätta om människor och att ge allmänheten mer kunskap. Jag tycker väldigt mycket om att skriva också. Som journalist har man viss makt vilket ger en tillgång till personer såsom politiker och det är ett ansvar att göra skillnad.

Vad har Ny Kollega betytt för dig?
– Att det är möjligt att jobba som journalist i Sverige. Ny Kollega har blivit en ny motivation. Att journalister från hela världen faktiskt behövs i svensk media. Tidigare tänkte jag att det inte var någon idé att försöka men nu ser jag på det annorlunda. Vi kan bidra med nya perspektiv till svenska medier och det är möjligt att en dag få jobb. Att Ny Kollega innehåller en utbildningsdel har också gett mig den formella grund som jag känner att jag behöver för att jobba som journalist. Jag har lärt mig mer om att ta kontakt med personer för intervjuer, exempelvis politiker och presspersoner samt att göra research gällande handlingar och offentlighetsprincipen. Inte minst nyhetsvärdering.

Vad känner du att du kan bidra med?

– Nya perspektiv. Här på redaktionen så finns det ett otroligt bra utbyte av erfarenheter. Först och främst språket då Sverige är ett land rikt på olika människor och kulturer. På så sätt kan jag träffa personer som kanske inte kan svenska. Jag tror också att jag som journalist kan hitta och nyansera andra kulturer och aspekter i det svenska samhället.  Att få komma in på redaktionen varje morgon och se alla som jobbar med journalistik och alla som blivit prisade för bra journalistik, är otroligt inspirerande. Att ha tillgång till kända journalister som gjort ett bra journalistiskt jobb är väldigt motiverande. Jag känner mig lycklig att få vara här.

Fakta

Namn: Justin Yarga

Från: Burkina Faso

Tidigare arbetslivserfarenhet: Sju år från Le Monde Afrique, nättidningen Burkina24 och som mediakonsult. Flyttade till Sverige 2018.

Bor nu: I Malmö. Tidigare i Göteborg där Justin läste grävande journalistik vid Göteborgs universitet.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.