Sök

Hur är det att gå på Ny Kollega?

Programmet Ny Kollega samlar journalister från hela världen

Programmet Ny Kollega samlar journalister från hela världen. Alla deltagare är journalister som har arbetat eller studerat utanför Sverige och som nu vill jobba inom svensk mediebransch. Hur är det då att delta i programmet?

Du börjar Ny Kollega med att träffa dina klasskamrater på en digital träff. Här presenterar vi oss själva, lär känna varandra och kan ställa frågor.

-Kontakter och nätverk är viktigt för en journalist. Ni som är med i Ny Kollega är kanske varandras första och viktigaste kontakter. Tillsammans med andra deltagare kommer ni arbeta med varandra under första delen av programmet, säger Daniel S. Ogalde, projektledare på Fojo sedan 2021.

Ny Kollega är ett digitalt program. Vi arbetar i Microsoft Teams (som du kan ladda ner här). Det är här du kommer att delta i seminarier, föreläsningar och lämna in dina uppgifter.

-Vi vill göra Ny Kollega tillgängligt för alla, oavsett om du arbetar, studerar eller om du har lite mer fritid och självklart oavsett i Sverige du bor.

Vårt mål med Ny Kollega ska bli första steget i din karriär som journalist. Det betyder att du ska kunna söka jobb i svensk mediebransch efter avslutat program. Självklart är din egen insats avgörande.

Ny Kollega fokuserar på tre viktiga delar i detta, praktisk erfarenhet, språk och nätverk. Detta är alla viktiga delar i en framtida journalistkarriär men här får du också vänner för livet.

Uppstartsträff i Stockholm

Även om Ny Kollega primärt är ett digitalt program träffas vi även fysiskt. I början av terminen hålls en uppstartsträff i Stockholm. Här får du träffa dina programkamrater, SVT, Bonnier News och Schibsted och oss på Fojo.

– Det är viktigt för oss som mediebolag att få träffa deltagarna. Då kan vi se vad de kan och hur de arbetar men också vad de behöver för stöd, säger Jacob Allard, projektledare på Schibsted.

Under dagarna i Stockholm får man lära känna de olika redaktionerna, prata om framtiden som journalist och lyssna på kollegor som idag arbetar som journalister.

– Jag tycker det var spännande att få träffa alla andra deltagare, säger Oqba Khaled Fayyad.

– Träffarna är mina favoritmoment! Det är intensiva dagar men det är också roligt och lärorikt. Det är här vi kan prata om allt som har med journalistik att göra, säger Daniel S. Ogalde.

Digitala träffar varje vecka

Efter den första träffen i Stockholm följer en vårtermin med webbinarium varannan vecka. Digitala föreläsningar om medierelaterade ämnen som hålls av erfarna journalister. Här får du exempelvis lära dig om svensk offentlighetsprincip, medieetik, videojournalistik och textstruktur. Efter varje webbinarium tilldelas du en uppgift som du också får feedback på.

-Det kändes bra att få feedback på uppgifterna så att man verkligen lär sig och kan bli bättre för varje webbinarium, säger Maribel de Paz Anderson.

Varannan vecka anordnar vi också språkcaféer där vi bjuder in experter att samtala om olika ämnen. Du kan också delta i våra mediesnack där vi pratar om veckans nyheter. Målet är att du ska praktisera din svenska och lära dig om svensk journalistik.

Du tilldelas också en så kallad branschkollega som är en erfaren journalist. Målet är att du ska kunna bolla journalistik med din branschkollega. Varannan vecka kommer du skicka en videodagbok till din branschkollega som ni kan prata om.

– I Ny Kollega ska du få journalistisk erfarenhet, praktisera din svenska och få värdefulla kontakter. Våra branschkollegor är några av Sveriges bästa och mest kända journalister. De kan bidra till din utveckling som journalist i Sverige, säger Sara Karlén, projektkoordinator på Fojo, som har hand om nätverket med branschkollegor.

Mitterminsträff i Stockholm

I mitten av terminen träffas vi återigen i Stockholm. Under tre intensiva dagar deltar du i seminarier och föreläsningar om journalistik. Du får besöka nyhetsredaktioner på SVT och SR och medieinstitutet Fojo.

–  Fojo är en viktig aktör inom journalistik. Här lär sig journalister från hela världen om bl a desinformation, research och intervjuteknik. Vi har drivit Ny Kollega sen starten och det är alltid lika spännande att få träffa alla deltagare, säger Paul Rapacioli, verksamhetschef på Fojo.

Du får dessutom träffa och umgås med både framtida kollegor och utbildningskamrater.

–  Det blir en rolig och lärorik djupdykning i allt som har med journalistik att göra och förhoppningsvis ett fint återseende av vänner, säger Daniel S. Ogalde.

Dags för praktik

För att ha chans till en praktik är det avgörande att du blir godkänd under din första termin. Självklart kan du tidigt ge önskemål om var du vill bli placerad under din praktik. Kanske vill du helst skriva och vara på en tidning? Eller kanske föredrar du att stå framför kameran på en av SVT lokala redaktioner? Har du blivit godkänd får du reda på var du placeras under mitterminsträffen som hålls i Kalmar. Här får du prata med våra praktikantmottagare, SVT, Bonnier News och Schibsted. Under praktiken är du anställd på heltid och får en ersättning motsvarande en halv minimilön (14 500 kr 2024).

–   Du kommer utvecklas som journalist genom skickliga kollegor och arbetsledare. Du kommer lära dig mycket om lokaljournalistik och området du bevakar. På många av våra redaktioner arbetar ca 10-12 reportrar där du blir en i teamet. Vi lägger stort fokus på gott samarbete och bra arbetsmiljö, säger Josefine Ziegler, Nyhetschef lokala nyheter söder på SVT. Här kan du läsa mer om hur en dag som praktikant ser ut på SVT (länka till intervjun med Josefin Ziegler och Nina Funke).

Praktiken pågår ungefär fem månader. Du får en handledare och har även avstämningar där du får berätta hur det går under praktiken. Avstämningarna hålls i grupp och individuellt.

–  Kanske känner du att du behöver extra stöd under din praktik eller att det finns något som kan bli bättre. Då ska du ha möjligheten att säga det till oss. Vi finns där för att stötta dig, säger Daniel S. Ogalde.

Avslutning och dags att söka jobb

Efter drygt ett års hårt arbete är det dags att avsluta både din praktik och programmet Ny Kollega. Detta gör vi i Stockholm där du får berätta om dina erfarenheter, redovisa vad du gjort och inte minst umgås och träffa dina programkamrater igen. Du får självklart ett intyg som visar att du deltagit i Ny Kollega.

–  Som deltagare ska du ha fått bra förutsättningar för att hitta jobb. Kanske träffar du din framtida arbetsgivare på plats? Det här är ett bra tillfälle att söka exempelvis sommarjobb, säger Daniel S. Ogalde.

Har du frågor kring Ny Kollega kan du kontakta programkoordinator Sara Karlén på sara.karlen@lnu.se. Glöm inte att söka till Ny Kollega nedan.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.