Sök

Saudiska Hana hittar unika vinklar på Dagens Nyheter

Hana Al-Khamri, aktuell med boken Väluppfostrade kvinnor skriver sällan historia. Fotograf: Ida Borg

Hana Al-Khamri från Saudiarabien uppfyllde drömmen om att bli journalist i ett land där kvinnor är omyndiga. Till sist flydde hon förtrycket och censuren men fick kämpa för att fortsätta berätta när hon kom till Sverige. Efter tio år i landet hittade hon Fojos ettåriga program Ny Kollega och arbetar sedan några månader som journalist på Dagens Nyheter. Med sitt nätverk och bakgrund från regionen har hon bland annat fört ut kvinnors egna berättelser från Iran och bidrar till en nyanserad rapportering om VM i Qatar.

Hana Al-Khamri flydde till Sverige 2011. Hon ville fortsätta skriva men saknade ingångar och kunde inte språket. När programmet Ny Kollega dök upp tio år senare blev det en möjlighet att förverkliga drömmen om att komma tillbaka till journalistiken. Genom Fojoutbildningen för utländskt skolade journalister har hon fått en överblick över hur media i Sverige fungerar.

– Jag önskar att den här utbildningen hade funnits redan då jag kom hit till Sverige. Har man varit journalist en gång är man det för alltid, så tror jag att alla vi utländska journalister som har gått Ny Kollega känner. Trots att många av oss arbetat med helt andra saker i Sverige i många år bär vi ständigt på drömmen om att få berätta.

Innan Hana Al-Khamri sökte till Ny Kollega jobbade hon med helt andra saker här i Sverige men ibland lyckades hon sälja in någon frilanstext på svenska och publicerades på engelska då och då. Som när den saudiska journalisten och dissidenten Jamal Khashoggi mördades på det saudiska konsulatet i Istanbul 2018 och hon tänkte att hon bara måste få skriva om det.

– Vi hade arbetat som journalister i samma stad och jag kände att jag satt på så mycket kunskap men saknade vägar in i svenska medier. Ändå skrev jag en text som översattes och publicerades av DN. Jag hade kontakter och en analys som inte går att få på annat sätt och artikeln blev väldigt uppskattad, berättar hon.

– Ny Kollega skapar en brygga mellan oss utländska journalister och den svenska mediebranschen men också en möjlighet för dem att få ta del av våra perspektiv. Det är inte bara en fördel för oss att denna utbildning finns, det är en fördel för svenska medier att vidga perspektivet på det de rapporterar om och föra fram en mer nyanserad berättelse om världen omkring oss. Det jag kan bidra med uppskattas mycket på mitt nuvarande arbete på Dagens Nyheter, säger Hana Al-Khamri.

På Dagens Nyheter arbetar Hana Al-Khamri just nu på redaktionen Världen där hon kommer med många förslag på vad de kan rapportera om. Hon har varit där i en månad och har redan publicerat ett par texter. Snart ges en av hennes artiklar ut i lördagsmagasinet och nästa vecka hoppar hon över till sporten för att där föra in sitt perspektiv i rapporteringen om VM i Qatar.

– Hana al-Khamri har en unik förmåga att hitta vinklar och en bred utblick. Det har varit värdefullt i DN:s bevakning av såväl klimattoppmötet som VM i Qatar, säger Dagens Nyheters biträdande redaktionschef Matilda E. Hanson om Hana al-Khamris närvaro på tidningen. 

När människor i Iran började protestera mot kvinnoförtrycket, ville hon vara med och lyfta röster inifrån den pågående revolutionen och inte bara rapportera på distans. För Hana Al-Khamri vet allt om hur det är att bli censurerad och att försöka bibehålla sin journalistiska integritet i ett slutet och könssegregerat samhälle. Hon lyckades få tag på en kvinna bosatt i Teheran och gjorde en krypterad intervju som blev väldigt uppskattad av redaktionen på DN. Trots att det var över tio år sedan hon flydde Saudiarabien för Sverige har hon fortfarande ett stort nätverk.

– Situationen för kvinnor i Iran skiljer sig från hur det är i Saudiarabien men det är också mycket vi har gemensamt och jag kunde lyfta det på redaktionen där jag arbetar nu. Den pågående revolution i Iran påverkar kvinnor i hela regionen och genom att göra en intervju med en ledande kvinnorättsaktivist i Mellanöstern förde jag fram det.  Hon belyste hur kvinnor i hela regionen inspireras och påverkas av det som sker och hur kampen mot slöjtvånget är en kamp mot hela det patriarkala systemet. Jag undersökte vad det är för diskussioner som pågår och såg att kvinnorna använder sina kroppar som verktyg i den kampen och berättade om det i en artikel, berättar Hana Al-Khamri

Hana Al-Khamri hoppas att Ny Kollega blir ett långsiktigt program, för att inte utländska journalisters röster ska tystna när de kommer hit. Genom programmet fick hon den skjuts och de kontakter hon behövde för att ta sig in i den svenska mediebranschen.

– Det finns en otrolig kompetens här i Sverige som medierna går miste om och som kan lyfta journalistiken till nya höjder. Det är så viktigt att få höra fler perspektiv och det finns ett stort behov av att våra röster får höras. De svenska medierna är väldigt homogena idag. Det perspektiv som deltagarna i det här programmet bidrar med kan vara otroligt berikande för hela branschen.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.