Sök

”En stor upplevelse att intervjua kungen”

Det var en stor upplevelse att intervjua kungen, säger Tedros Abraham som under våren har gjort praktik på Länstidningen Östersund. När kungen besökte Östersund för att fira sina femtio år på tronen fick han möjlighet att träffa honom en stund. I sommar jobbar han som journalist på tidningen.

Du har fått intervjua kungen under din praktik. Berätta!

– Intervjun skedde i samband med att han var på besök i Jämtland för att fira att han suttit femtio år på tronen och jag och min kollega fick möjlighet att träffa honom i några minuter. Vi ställde några frågor som vi kommit fram till tillsammans under morgonmötet och som vi trodde skulle vara relevanta för våra läsare. Han svarade på alla frågor vi hade och hade ett mycket vänligt bemötande. Det var en stor upplevelse att träffa honom.

Vad får du mer göra på din praktik?

– Jag jobbar som reporter. Jag skriver artiklar, jag har till exempel skrivit en serie artiklar om att byta karriär med omställningsstöd. Ibland får jag uppdrag från mina chefer och ibland hittar jag egna saker att skriva om. Här jobbar ungefär 15-18 personer och vi täcker sju kommuner i Jämtland. I sommar ska jag jobba som journalist här på tidningen.

Vad tror du att du kan bidra med i sommar?

– Det kommer finnas många aktiviteter att rapportera om i sommar men om jag själv kan styra det, kommer jag att försöka intervjua personer med utländsk bakgrund som har gjort något speciellt, för att hjälpa till med integrationen genom att berätta om något som kan skapa en brygga mellan människor från olika kulturer. I samband med Valborg skrev jag en krönika om andra kulturer som också har som tradition att tända ett bål för att fira våren. Vi har många personer med utländsk bakgrund här i Jämtland och jag vill gärna bidra till ökad integration med min journalistik.

Fakta

Född och uppvuxen: I Eritrea

Bakgrund som journalist: Under värnplikten arbetade Tedros Abraham som journalist för en statlig, engelsktalande tidning som låg under Informationsministeriet. Han blev kvar där i tre år eftersom kriget bröt ut men valde till sist att sluta och började istället undervisa i engelska på universitetet. Efter det fortsatte han att arbeta som kulturjournalist på frilansbasis i tio år. Han skrev aldrig om politik eftersom det är ett ämne man inte kan skriva om i Eritrea utan att vara agitator åt regimen.

Tid i Sverige: Snart tio år.

Bor idag: I Östersund tillsammans med sin fru och två döttrar.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.