Sök

Tips till dig som ska söka till Ny Kollega

Ny Kollega är en väg in i svensk mediebransch. Här lär du dig det du behöver för att förstå och komma in i svensk media. Du förbättrar dina språkkunskaper i svenska och du får värdefulla mediekontakter. Din egen insats är viktigt. Här får du tips för hur du kan förbereda dig inför Ny Kollega.

Praktisera din svenska

Svenska språket är viktigt för att arbeta som journalist i Sverige. Du ska kunna förstå andra och att andra ska kunna förstå dig när du exempelvis gör en intervju. Under programmet kommer vi fokusera mycket på språk och all undervisning hålls på svenska. Redan innan du börjar programmet är det bra om du praktiserar din svenska så mycket du kan.

Börja lyssna på ljudböcker på svenska. Delta i språkcaféer på ditt lokala bibliotek. Hitta en språkkompis eller prata svenska med någon du känner. Hitta det sätt som passar dig för att praktisera och förbättra din svenska.

Följ nyhetsmedier

Som journalist ska du inte bara rapportera om nyheter, du ska också förstå nyheter. Att följa nyheter i Sverige ger dig förståelse för både svensk journalistik och det svenska samhället. Det ger dig också bättre förutsättningar att arbeta som journalist. Läs tidningar, lyssna på radio och titta på svenska TV-nyheter.

Fokusera på lokala nyheter

I Ny Kollega fokuserar vi på lokal journalistik. Du kommer få de verktyg du behöver för att arbeta som lokaljournalist i Sverige. Erbjuds du praktik kommer det vara på en lokal redaktion med lokala nyheter. Se därför till att följa lokala nyheter där du bor. Det kan hjälpa dig att förstå hur lokala medier arbetar. Du kanske också får inspiration i ditt eget arbete som lokaljournalist.

Förstå dina utmaningar

Som deltagare i Ny Kollega är det viktigt att du vet vad du behöver bli bättre på som journalist. Oavsett om det är att förstå lagar och regler eller språkkunskaper kan vi arbeta med detta tillsammans i Ny Kollega. Att ha koll på dina styrkor och utmaningar är också viktigt om du får praktik. Då kan vi hjälpa dig på bästa sätt.

Sätt en plan

Ny Kollega är ett första steg in i svensk mediebransch. Det betyder inte att du är garanterad praktik eller jobb. Ny Kollega är en möjlighet för dig att bli en bättre journalist och att förbättra din svenska. Här får du förståelse för media och journalistik i Sverige. Du får också värdefulla kontakter. Allt det här kan hjälpa dig på din väg in i svensk media oavsett om du sen frilansar, vikarierar eller blir fast anställd. Ny Kollega blir vad du gör det till. Ha tydliga och realistiska mål inför programmet.

Planera din tid

Många moment i Ny Kollega är obligatoriska. Det betyder att du måste delta. Vi har valt detta då vi ser de momenten som viktiga för att du ska kunna jobba som journalist i Sverige. Du kommer också få en uppgift efter varje webbinarium. Planera så att du har tid att delta och göra allt enligt schemat. Även om vissa moment inte är obligatoriska kan det vara positivt för dig att delta. All närvaro registreras och blir en del av din bedömning.

Objektivitet och inte aktivism

I rollen som svensk journalist är det viktigt att du är objektiv. Detta kanske skiljer sig från det många är vana vid. Är du politiskt aktiv, del av en förening eller liknande är det bra om du funderar på hur det påverkar din journalistik. Försök förstå hur du bäst kan bevara din trovärdighet som journalist.

 

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.