Sök

”Det behövs fler perspektiv inom svensk media”

Pernilla Josefssion, medarbetare på LO Mediehus

Som erfaren journalist har Pernilla Josefsson sett mediebranschen utvecklas inifrån under många år. För henne är det en självklarhet att fler perspektiv behövs inom svensk media. Det är också därför hon väljer att engagera sig som branschkollega i programmet Ny Kollega.

– Jag är övertygad om att det behövs fler perspektiv inom svensk journalistik för att det ger en större bredd i bevakningen av olika ämnen och jag tror att ökad mångfald bidrar till det. Det gör rapporteringen i olika frågor mer komplex, men också att fler frågor kommer upp på agendan. Det handlar lika mycket om att riksmedier har redaktioner över hela landet som att ha tillgång till olika språk och kulturer, säger Pernilla Johansson. 

Hur är det ställt med mångfald på svenska redaktioner?

 –I regel ganska dåligt. Vi är i mångt och mycket en vit medelklass som rapporterar för alla. Det är klart att vi försöker få in många röster och frågor, men jag är övertygad om att det finns mycket som vi inte vet om. Vilka frågor missar vi?

Varför engagerar du dig just i Ny Kollega som branschkollega?

 –För att dela med mig av mitt nätverk, bidra med mina erfarenheter och se till att fler perspektiv får plats. Och för att jag är intresserad av hur medievärlden fungerar i andra länder. Jag tror helt enkelt att det kan bli ett intressant möte.

Vad kan journalister som du göra för att få in fler perspektiv i svensk media?

 –Förutom att se till att personer med olika bakgrund och erfarenheter kommer till tals i våra artiklar och inslag, se till att fler journalister med olika bakgrund och erfarenheter kommer in i mediabranschen.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.