Sök
Stäng denna sökruta.

Genus- och mångfaldskoncept

Innehåll

Gender clubs

Kvinnor är underrepresenterade på redaktioner över hela den globala södern och tilldelas ofta roller med lägre status jämfört med män. Dessutom är sexuella trakasserier inom mediebranschen en utbredd fråga. För att hjälpa till att hantera dessa utmaningar kan det vara fördelaktigt att öka medvetenheten bland studenter innan de går in i sektorn.

Rwanda
Som en del av Rwanda Media Programme har fyra partneruniversitet etablerat ”Gender Clubs” som syftar till att främja jämställdhet mellan både studenter och lärare. Dessa klubbar förespråkar könskänslighet inom utbildningsmiljöer och framtida arbetsplatser. Både manliga och kvinnliga journaliststudenter, tillsammans med föreläsare, deltar i klubbarna, som anordnar workshops, diskussioner om genusrelaterade frågor och publicerar genusfokuserat innehåll i studentpublikationer etc. Dessutom fungerar dessa klubbar som trygga platser för sina medlemmar att prata om känsliga frågor.

Gender declarations

Olika former av åtaganden, såsom deklarationer, stadgar och löften, spelar en avgörande roll för att främja ett långsiktigt engagemang för jämställdhet inom mediesektorn. Genom att fastställa tydliga mål och ansvarsmekanismer hjälper de medieorganisationer att hålla fokus på att skapa bestående, strukturella förändringar som främjar rättvisa, inkludering och lika möjligheter för alla.

Somalia
Initiativet Somali Gender Declaration utvecklades med syftet att förändra uppfattningen och ställningen för kvinnor som arbetar i den somaliska mediebranschen. Bakgrunden till initiativet var att stödja Somalia Women Journalist Organisation (SWJO) i att ta fram en förändringsstrategi för kvinnor som arbetar i mediebranschen, med fokus på konkreta resultat med tydliga milstolpar och mål. Hittills har 47 mediehus skrivit under deklarationen och det har bland annat resulterat i införande av mammaledighet, nolltolerans mot sexuella trakasserier och skapande av nya yrkesmöjligheter för kvinnliga journalister med mera.

Bangladesh
Med utgångspunkt i sina tidigare könsrelaterade initiativ höjer Fojos lokala partner MRDI sina ambitioner till strukturell nivå för att ytterligare främja jämställdhet inom mediesektorn. En stadga för genusomvandling av mediebranschen är för närvarande under utveckling (2024), som syftar till att skapa ett gemensamt ramverk mellan nyckelintressenter. En arbetsgrupp har tillsatts, bestående av representanter från industrin, akademin och civilsamhället. Dessutom kommer fokusgrupper att genomföras rikstäckande för att samla in insikter för processen. Så småningom kommer stadgan att vägleda redaktioner i att skapa genuspolicyer som tar upp både innehållsproduktion och arbetsplatsdynamik.

Afrika söder om Sahara
Kigali Declaration on the Elimination of gender Violence in and through the Media in Africa är ett landmärkedokument. Det sätter en ram för engagemanget att skapa könsrättvisa arbetsvillkor på redaktionerna och att förbättra hur könsbaserat våld rapporteras i nyheterna. Den anger minimiåtgärder att vidta för olika grupper av intressenter. Deklarationen är ett samarbete, ledd av afrikanska kvinnor i media (och stöds av Fojo), som involverar experter, akademi och civilsamhälle från hela regionen. De vägledande principerna antogs i november 2023 och den slutliga versionen finns här.

Undersökande rapportering för kvinnliga journalister

Bakgrund
Undersökande journalistik har traditionellt sett betraktats som en metod för hårda beats, och med få kvinnor som tar upp praktiken. Detta förändras gradvis, men processen går långsamt och kvinnor är fortfarande kraftigt underrepresenterade i denna genre i många länder i den globala södern. Obalansen mellan könen påverkar i sin tur vilka ämnen som utreds.

Bangladesh
Kvinnliga journalister har utbildats i undersökande journalistik under Fojo-MRDI-programmet. Tack vare denna utbildning och skräddarsydda mentorskap/coaching har antalet kvinnliga journalister som är engagerade i IJ vuxit avsevärt. Detta är också ett resultat av att ett ständigt genusperspektiv tillämpas i alla samarbeten med lokala mediehus inom IJ-programmet.

Globalt: ”Gräv bättre”
Undersökande journalistik saknas ofta i akademiska läroplaner globalt, vilket resulterar i en brist på nyutbildade journalister i denna form av rapportering. Det är också ett område som traditionellt domineras av män. Dig Better-piloten är ett kapacitetsbyggande och empowerment-program för kvinnliga journaliststudenter, fokuserat på att bygga praktiska och teoretiska färdigheter. Det är ett program med två spår: lära sig grunderna i undersökande journalistik, samtidigt som man producerar en undersökande journalistik. Det kommer att utvecklas och implementeras i samarbete med journalistskolor i sex länder över hela världen mellan 2025 och 2029.

Psykosocialt stöd – stress och traumahantering

Både manliga och kvinnliga journalister möter betydande stress och traumatiska upplevelser i sitt arbete. Vissa stressfaktorer, såsom sexuella trakasserier och könsrelaterad mobbning, påverkar dock kvinnliga mediaproffs på oproportionerligt sätt jämfört med sina manliga motsvarigheter. Historiskt sett har dessa säkerhetsproblem förbisetts och ofta uteslutits från säkerhetsutbildning och säkerhetsprotokoll. För att komma till rätta med denna lucka måste riktade stödåtgärder genomföras.

Bangladesh
Under Fojo-MRDI-programmet har ett initiativ lanserats för att skapa ett säkert utrymme för kvinnliga journalister att dela sina erfarenheter, få kontakt med kamrater och få professionella råd. Programmet bygger kapaciteten för en grupp kvinnliga journalister som para-rådgivare, som kommer att fungera som det initiala stödsystemet för mental hälsa inom redaktionerna. Dessa personer kommer att ge professionell hjälp till kvinnliga journalister som hanterar känslomässig stress, trauma, ångest, depression och posttraumatisk stressyndrom (PTSD).

Rwanda
Gender Help Desk i Rwanda är en viktig institution som erbjuder psykologiskt stöd till mediaproffs som har upplevt trakasserier. Det grundades 2020 av WMOC (Women Media Owners for Change), och tillhandahåller psykologisk hjälp och rådgivning i samband med sexuella trakasserier. Gender Help Desk driver också en hotline och har erbjudit rådgivning till kvinnliga journalister som har utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp på arbetsplatsen.

Ekonomiska incitament (The Gender Catalyst Fund)

Myanmar (pilot 2024)
Under Gender Catalyst Fund uppmanas medier att föreslå initiativ som stödjer genus inom ett av tre specifika områden: Personal, innehåll och publik. Varje initiativ bör fokusera på konkreta resultat och begränsas till en tidsram på nio månader. De sökande ska involvera kvinnorna som arbetar på media (redaktion, HR, näringsliv, admin) i verksamheten, eftersom de kan bidra med egen erfarenhet och expertis. Där kommer Gender Catalyst Fund att belöna kontanta bidrag till media.

Kvinnligt ledarskap

Myanmar: Framtidens kvinnliga medialedare
Med utgångspunkt i framgången med Women in News-programmet (WIN) under de senaste två åren, där 12 personal på medel- och seniornivå genomgick en omfattande ledarskapsutbildning, kommer Fojo att fortsätta att bygga vidare på dem som en viktig genusresurs i Myanmars mediasamhälle.

Ett kamratstödssystem utvecklades och implementerades 2024, där tolv alumner från WIN-programmet byggde upp sin kapacitet att bli tränare och mentorer i sina respektive mediesamhällen, där mediaproffs arbetar under extrem press: bombningar, militära räder, checkpoints som leder till arrestering och fängelse. Denna aktivitet syftar till att omfatta totalt 150 kvinnliga mediearbetare.

Global
The Women Media Leaders of Tomorrow ger 200 unga kvinnliga journalister en unik möjlighet att lära sig hur man leder ett nyhetsrum. Detta är en högt värderad kompetens som saknas i de flesta journalistikkurser, och ofta otillgänglig för kvinnor när de väl kommer in i yrket. Deltagarna består av nyligen utexaminerade arbetande journalister för att skapa de bästa förutsättningarna för professionell utveckling. Deras arbetsgivare undertecknar en MoU som säkerställer att deltagarna kan ta ledigt från sitt ordinarie arbete för att delta i programmet och övervägas för framtida mer seniorjobb. Denna verksamhet faller under det EU-finansierade AGILE-programmet.

Kvinnliga expertkataloger

Målet med expertkataloger (eller databaser) är att ta itu med underrepresentationen av kvinnor i nyhetsmedier genom att främja kvinnliga experter som källor. Dessa kataloger stödjer lokala journalistiska gemenskaper genom att sammanställa och presentera kvinnliga expertkällor i ett lättillgängligt format.

Zimbabwe
Gender Media Connect (GMC) var en tidig användare och utvecklade sin första tryckta genuskatalog i början av 2000-talet (kommer att bekräftas), med stöd från Fojo. Utöver detta initiativ tillhandahöll GMC även medieutbildning för kvinnliga experter.

Etiopien
2023 lanserade Fojos lokala partner, EMWA, den första kvinnliga expertkatalogen i Etiopien, en banbrytande resurs i landet.

Afrika söder om Sahara
Den regionala afrikanska databasen SourceHer är utvecklad och värd av AWiM, med stöd från Fojo och CHARM-initiativet.

Ny Kollega

Fojos Ny Kollega-projekt är designat för journalister som har studerat eller arbetat utanför Sverige och vill göra karriär inom svenska medier. Detta program ger deltagarna kunskap om svensk journalistik och erbjuder praktisk erfarenhet genom praktik på framstående medieorganisationer som SVT, Bonnier News och Schibsted. Programmet, inklusive praktiken, sträcker sig över tio månader och syftar till att öka mångfalden inom det svenska medielandskapet. Deltagarna får även mentorskap och nätverksmöjligheter för att stödja deras integration i den svenska mediebranschen.

Rapportserie om genus/mångfald

Barriärforskningsprojekt
I samarbete med African Women in Media (AWiM) har Fojo genomfört flera omfattande studier om statusen för kvinnliga mediaproffs i det afrikanska medielandskapet. Den första studien, som täckte 17 länder i Afrika söder om Sahara, visade på många könsrelaterade utmaningar som kvinnliga journalister möter under hela sin karriär. Efter detta avslöjade en landsspecifik studie om Rwanda allvarliga problem med sexuella trakasserier inom mediebranschen. Den tredje studien i denna serie fokuserar på Etiopien och förväntas publiceras i början av 2025.

Studieprojekt genus och mediereglering
Fojo har i samarbete med Institutionen för journalistik, medier och kommunikation (JMG) vid Göteborgs universitet genomfört en global studie om jämställdhet och mediereglering. Detta projekt kartlägger lagar och policyer (både reglerande och självreglerande) för att identifiera åtgärder som främjar jämställdhet i media och stödjer kvinnors yttrandefrihet. Studien omfattar styrmedel från internationell nivå till mediehusnivå i över 100 länder. Dessutom har fallstudier utvecklats i länder där Fojo är aktiv, inklusive Armenien, Bangladesh, Rwanda, Somalia, Sverige och Zimbabwe.

Global Media Monitoring Project
Fojo är den ledande organisationen i Sverige för Global Media Monitoring Project (GMMP), det största och längsta forskningsinitiativet om genusrepresentation i världens nyhetsmedier. Övervakningen sker vart femte år under en enda dag och omfattar tryckta medier, radio, TV och onlinemedia. Fojo stödjer även partnerorganisationer i andra länder att delta i GMMP. Nästa övervakningsomgång är planerad till 2025.

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.