Sök
Stäng denna sökruta.

Från krigsreporter till Ny Kollega

Journalisten och Ny Kollega-deltagaren Hazem Dakel

Hazem Dakels journalistiska resa har varit lång och innehållsrik, från att vara en lovande skribent i Grekland till att bli krigsreporter i Syrien och senare journalist i Turkiet. I Sverige fick han möjlighet att delta i programmet Ny Kollega, en spännande resa som lärt honom mycket.

För Hazem har journalistiken alltid varit något som lockat. Trots eller kanske snarare utöver en utbildning i sociologi, så har valet alltid fallit på att arbeta som journalist.

– Jag älskar det här yrket. Jag började som journalist på en grekisk vänstertidning och upptäckte att jag hade en talang för att skriva. När kriget bröt ut i Syrien åkte jag dit som krigsreporter, vilket gav mig en hel del erfarenhet, och sedan flyttade jag till Turkiet där jag arbetade som korrespondent. Så småningom kom jag till Sverige där jag länge velat arbeta som journalist.

Tillsammans med sin fru och sina barn har Hazem de senaste åren byggt upp ett liv i Kalmar. Det är också där han nu gör en praktik som reporter på en av SVT:s lokala redaktioner som en del av journalistprogrammet Ny Kollega.

– Jag blev väldigt glad när jag fick en plats i programmet, det var andra gången jag sökte. Det har varit väldigt lärorikt och kul att få träffa nya kollegor och välkända medieprofiler. Genom programmet fick jag möjlighet att jobba på SVT, något jag sökt flera gånger tidigare men inte fått. Det är inte lätt för en utlandsfödd journalist att arbeta i Sverige med tanke på språket och kulturskillnaderna, men jag fortsätter att kämpa och lära mig mycket. Ny Kollega har hjälpt mig att etablera mig inom svensk media och nu syns mitt namn på SVT vilket känns väldigt spännande.

Du är en erfaren journalist. Vad känner du att du kan bidra med till svensk journalistik?

– Jag tror att svensk media har en utmaning när det gäller att nå minoriteter i Sverige. Som flerspråkig journalist med en annan bakgrund tror jag att jag kan hitta unika historier som når ut till människor. Det finns alltid nyheter som vissa journalister inte riktigt kan hitta. Här i Kalmar har många minoriteter inte förtroende för svensk media eftersom de upplever att rapporteringen är ensidig. Som journalist är mitt mål att göra nyanserade reportage, och flera av mina nyheter har översatts till flera språk och nått en helt ny målgrupp. Även om jag inte kan bidra med exakt samma sak som en journalist som är född och uppvuxen i Sverige, så känns det bra att kunna bidra till mer mångfald inom svensk media.

Vad hoppas du på inför framtiden?

–  Jag hoppas på jobb och få en stabilitet i mitt liv. Jag vill bli anställd inom ett yrke som jag älskar. Jag vill fortsätta göra reportage som betyder något för människor, som når ut till en bredare publik och som kan göra skillnad. Jag vill också fortsätta att utvecklas som journalist och lära mig mer om den svenska kulturen och samhället. Min dröm är att en dag kunna bli en röst för minoriteter i Sverige och att kunna bidra till att skapa en mer inkluderande och mångfacetterad mediebild.

Hazem Dakels erfarenheter som krigsreporter i Syrien och korrespondent i Turkiet har gett honom en unik insikt och förståelse för olika kulturer och samhällen. Genom sin praktik som reporter på SVT har han bidragit till att öka mångfalden i svensk media och skapat nyanserade reportage som når ut till en bredare publik.

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.