Sök
Stäng denna sökruta.

Fojoarkivet: Inspiration och tips av och för lokalreportrar 

Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg

Runt om i Sverige publiceras varje dag lokal journalistik av hög kvalitet. Det kan vara en exceptionellt väl genomförd intervju, en granskning gjord med ny metodik, ett personporträtt med exakt tonalitet – ja, det kan vara väldigt många olika saker. För att fler journalister skulle få ta del av varandras arbete och stärkas genom inspiration från andra, startade Medieinstitutet Fojo för två år sedan ett arkiv med kvalitetsjournalistik kallat Fojoarkivet. 

– Sverige är fyllt av god journalistik. Men när vi lyfter exempel tenderar de ofta att komma från rikstidningarna. Jag tror att det finns ett särskilt värde i att lyfta fram exceptionell lokaljournalistik. Förutsättningarna för de stora redaktionerna och de små lokala är så skilda, att det inte alltid blir realistiskt eller ens möjligt att göra likadant. Det krävs mer jordnära exempel, säger Per Johansson, mångårig frilansjournalist baserad i Uppsala och redaktör för Fojoarkivet.

– Med hjälp av det här digitala arkivet kan vi lyfta det allra bästa i landet, samtidigt som vi inspirerar andra journalister som arbetar med begränsade resurser att göra det där lilla extra som kan betyda väldigt mycket för resultatet i slutändan.

Fojoarkivet delar med sig av kunskap och inspiration via ett nyhetsbrev som ges ut varannan vecka där goda exempel lyfts, tematiseras och sprids. Projektet innehåller också en del forskning om lokaljournalistik med forskare knutna till kunskapsmiljön En ifrågasatt demokrati vid Linnéuniversitetet, som också finansierar projektet.

– För mig är detta en gammal dröm – att Fojo inom uppdraget att fortbilda journalister i Sverige också kan bidra till att inspirera genom att sprida goda exempel som ett slags kollega till kollega-program, säger Kersti Forsberg, verksamhetschef på Fojo.

– Hoten mot journalistiken i form av både ekonomiska problem och trakasserier mot enskilda journalister hör man mycket om. Men all den fantastiska journalistiken som publiceras varje dag landet runt, den får sällan spridning utanför den egna kommungränsen. Det är vi väldigt glada över att ha bidragit till att ändra på i över två år nu.

Fojoarkivet når redan ut till många av landets lokalreportrar, men vi vill nå ut ännu bredare. Vill du börja prenumerera, tipsa dina kollegor eller läsa mer om Fojoarkivet? Besök https://fojoarkivet.se    

 If-Dem, ”En ifrågasatt demokrati”, är en så kallad kreativ kunskapsmiljö vid Linnéuniversitetet. Syftet med miljön är att möta ifrågasättandet av det demokratiska samhället som vi känner det, att hålla en av mänsklighetens största landvinningar, demokratin, levande.

Linnéuniversitetet har inrättat sju kunskapsmiljöer som fått den speciella benämningen Kunskapsmiljö Linné. Dessa har fokus på områdena utbildning, material, demokrati, vatten, digitalisering, miljö och hälsa. De arbetar tvärvetenskapligt och knyter samman ämnen, institutioner och fakulteter för att ta ett mångsidigt grepp om samhällsutmaningarna inom varje område. Fojoarkivet finns till tack vare dem. 

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.