Ny regional nod för att bekämpa desinformation i Norden

Fojo Media Institute är stolt över att vara en del av Nordic Observatory for Digital Media and Information Disorder (NORDIS) – en central regional nod inom European Digital Media Observatory (EDMO). NORDIS är ett oberoende och opartiskt initiativ som fokuserar på att identifiera, forska kring och bemöta de kritiska källorna till informationsstörningar i Norden.

– För Fojo är det av stor betydelse att vara i framkant när det gäller tekniska och konceptuella utvecklingar för att bekämpa desinformation. Vi behöver öppna upp och skapa plattformar där dataexperter, faktagranskare och journalister kan lära av varandra. Samarbetet inom NORDIS kommer bidra till att utveckla journalistiska färdigheter och bygga ännu större motståndskraft i det nordiska mediesystemet, sa Andreas Önnerfors från Fojos Faktajouren vid lanseringen av NORDIS på Danska Journalisthögskolan (DMJX) i Köpenhamn måndagen den 18 november.

Genom samarbete med universitet, medieorganisationer och faktagranskande organ strävar NORDIS efter att bekämpa spridningen av felaktig information, desinformation och annat skadligt innehåll på nätet. Som partner till NORDIS prioriterar vi att stärka medborgare i norra Europa med verktyg för att förbättra deras medie- och informationskunnighet, vilket hjälper dem att kritiskt granska information de möter.

Genom NORDIS åtar sig Fojo att:

  • Utveckla teorier, metoder och modeller för att motverka digitala informationsstörningar,
  • Stödja civilsamhället, offentliga institutioner och den privata sektorn med konkreta rekommendationer för att bygga motståndskraft mot desinformation,
  • Stärka allmänhetens förtroende genom att främja ett hälsosammare informationsklimat.
Lanseringsevent: Desinformation under ett valår

Lanseringskonferensen, med titeln ”Desinformation under ett valår”, samlade ledande aktörer inom journalistik, forskning och teknologi: de nordiska universiteten DMJX (Danmark), Universitetet i Bergen (Norge), Fojo Media Institute vid Linnéuniversitetet (Sverige) samt faktagranskningsorganisationerna TjekDet (Danmark), Faktisk.no (Norge), Faktabaari (Finland) och Källkritikbyrån (Sverige).

Med medfinansiering från EU syftar den regionala noden till att leda kampen mot desinformation genom forskning, journalistisk faktagranskning och utbildningsinsatser.

Talare vid konferensen

Bland talarna fanns Tobias Bornebakke från Köpenhamns universitet, som presenterade sin forskning om ryska påverkansförsök under EU-valet. Han belyste hur ryska desinformationsstrategier utvecklas och förklarade att det numera handlar mindre om koordinerade kampanjer med tydliga ursprung och mer om dolda och oförutsägbara metoder.

Faktagranskningsorganisationer med rätt expertis är viktigare än någonsin i dagens medielandskap och bör samarbeta nära med medier för att utfärda varningar om misstänkta historier som kan kopplas till rysk påverkan. Han föreslog att mediehus bör ha dedikerade journalister med specialutbildning för att upptäcka och rapportera om infiltreringstaktiker, samt att starkare samarbete mellan journalister och faktagranskare är avgörande för att bygga motståndskraft mot sofistikerade desinformationsinsatser. Läs mer om Fojos Faktajouren här och om våra kurser inom faktagranskning och desinformation här.

Tommaso Canetta, samordnare för faktagranskningsaktiviteter inom EDMO, presenterade resultat från EDMO:s arbetsgrupp för EU-valen 2024 och betonade den obevekliga karaktären av desinformation: den är inte begränsad till valcykler utan utgör snarare ett ”ständigt hamrande” som långsamt formar den allmänna opinionen.

Effektiv bekämpning av desinformation kräver kontinuerliga ansträngningar för att upprätthålla ett rent informationsklimat, snarare än att bara fokusera på stora händelser som val. Långsiktig vaksamhet och proaktiva åtgärder är avgörande för att skydda det demokratiska samtalet.

Gaute Kokkvoll, produktchef på Factiverse, presenterade innovativa lösningar för realtidsfaktagranskning, inklusive verktyg för att analysera påståenden under livesända debatter på plattformar som YouTube. Factiverses AI-verktyg kan upptäcka påståenden i realtid och ge journalister och publik möjlighet till omedelbar verifiering. Tekniken understryker vikten av att utrusta medieprofessionella med avancerade verktyg för att motverka falsk information i en ständigt föränderlig digital miljö.

Viktiga insikter från lanseringskonferensen
  • Desinformation handlar mer om ett konstant flöde av påverkan än om riktade kampanjer,
  • Även om debunkning och faktagranskning är viktiga, är den mest effektiva långsiktiga strategin utbildning i mediekunnighet för att ge medborgare verktyg att kritiskt granska information,
  • Att bygga motståndskraft mot subtila och komplexa påverkansförsök är avgörande i dagens era av sofistikerad desinformation,
  • Det finns ett akut behov av samarbete mellan journalistik, forskning och tekniksektorer för att skapa en informerad och motståndskraftig allmänhet. Diskussionerna under konferensen bekräftade att kampen mot desinformation är ett gemensamt ansvar som kräver både innovativa verktyg och stärkta medborgare.

Håll dig uppdaterad om NORDIS för att vara en del av detta viktiga uppdrag.
🔗 Läs mer: www.nordishub.eu

Vi ser fram emot att tillsammans med våra partners bygga en mer informerad och motståndskraftig nordisk region.

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.