Search
Close this search box.

Polisen utreder händelsen som ett demokrati- och hatbrott

Fojos verksamhetschef Kersti Forsberg

”Demokratibrott av det här slaget får inte förekomma.”

Orden är chefredaktören för Kungsbacka-Posten Sanna Wikströms efter att en reporter på tidningen hotats med ett tillhygge i sitt hem i söndags kväll. Polisen jagade den misstänkte mannen i ett dygn innan han greps.

Enligt Sanna Wikström uppsökte den nu anhållne mannen journalisten på grund av tidningens rapportering. Mannen är en känd våldsverkare som det har rapporterats om i Kungsbacka-Posten, men också i lokalradion och i Göteborgs-Posten.

Medieinstitutet Fojo har regeringens uppdrag att arbeta mot hot och hat som riktas mot journalister. Det är ett arbete som blir allt viktigare. Sverige har de senaste åren sett hur de reella hoten, och inte enbart det hat som sprids på internet, ökat. I Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex med avseende på säkerhet låg Sverige förra året på plats 32. Ett nytt index presenteras den 3 maj på pressfrihetens dag.

– Journalister i Sverige är alltmer utsatta, säger Kersti Forsberg som är verksamhetschef för Fojo. Säkerheten är ett mycket stort problem och i förlängningen är journalisters säkerhet en demokratifråga.

Polisen utreder händelsen som ett demokrati- och hatbrott.

Regeringen lade i går fram en efterlängtad proposition om en straffskärpning när hot riktas mot journalister och deras närstående. Söndagens händelse gör lagen ännu mer aktuell. Lagen träder i kraft den 1 augusti.

Mer läsning

Klart!

Du kommer att få våra nyhetsbrev i din inkorg. Du kan när som helst säga upp din prenumeration genom att klicka på länken längst ner i senaste nyhetsbrevet.