”Det känns spännande att synas på SVT”

Hem/Nyheter/”Det känns spännande att synas på SVT”

Journalisten Hazem Dakel gör just nu sin praktik på SVT Kalmar som en del av programmet Ny Kollega. Redan har han synts i rutan och flera av hans inslag har blivit uppmärksammade riksnyheter. Vi ringde Hazem för att kolla hur det går på hans praktik.

Hur ser en dag ut under din praktik?

– Den börjar rutinmässigt med redaktionsmöte med alla journalistkollegor i Kalmar och Växjö. Där diskuterar vi nyhetsförslag och gårdagens inslag för att se hur vi ska lägga upp dagens arbete. Jag ger förslag till min redaktör och vi bollar vem den riktar sig till och varför den är viktig. Ett av mina större inslag handlade om hur en muslimsk förening i Kalmar startade en insamling för att kunna bygga en moské vilket gjorde att Sverigedemokraterna lanserade en namninsamling för att stoppa bygget. Då upptäckte vi att kommunens ordförande hade lovat att underlätta bygget om han vann valet vilket i princip innebär att han köpte deras röster. Den här granskningen fångade riksnyheterna upp och reaktionerna blev många. Över 100 000 visningar och massa tittarmejl och kommentarer på sociala medier.

Inslaget kan du se här.

Hur känns det att ditt arbete får så stort genomslag?

– Det känns spännande att synas på SVT, att jag kan göra skillnad för människor. Nyligen tog vi upp ett fall med en gravid iransk kvinna som blivit felbehandlad på Kalmar sjukhus. Hon drabbades av hjärtproblem och förlossningsdepression vilket gjorde henne oförmögen att arbeta i flera år. Trots det fick hon en ersättning på bara 6000 kronor.

Inslaget kan du se här.

Vad är den största utmaningen i ditt arbete?

– I början var det svårt med alla program man skulle läsa sig. Man måste lära sig enormt mycket om hur man filmar, redigerar, skriver texter, bildhantering och publicerar på webben. Mina kollegor var mycket hjälpsamma och efter en dryg månad kunde jag producera inslag från början till slut helt själv.

Vad bidrar du med till nyhetsarbetet?

– Det finns många nyheter att ta upp, inte minst när det kommer till minoriteter. Som journalist har jag en bra relation med personer som inte alltid får komma till tals i media och det skapar ett förtroende för vad vi rapporterar.